Świąteczne ciasto bananowo – cynamonowe Świąteczne ciasto bananowo – cynamonowe

Świąteczne ciasto bananowo – cynamonowe

Jak święta to obowiązkowo ciasto! Dobre ciasto na święta jest przede wszystkich łatwe i szybkie do przygotowania! Zniewala zapachem i poprawia smakiem humor.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 banany
  • 2 jajka
  • 200 g cukru (w zdrowej wersji ksylitol lub cukier kokosowy)
  • 200 g świeżych daktyli
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 270 g masła
  • 90 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  • 1
    Daktyle bez pestek zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut, następnie zblenduj.
  • 2
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą.
  • 3
    Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Banany pokrój na plasterki i rozgnieć widelcem. Dodaj do jajek z cukrem. Wymieszaj widelcem.
  • 4
    Następnie dodaj posiekane orzechy.
  • 5
    Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki, delikatnie mieszając. Przelej ciasto do keksówki i piecz w 160°C przez około 1h 20 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery BananyCynamonWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis