Czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej

Desery Kuchnia: Bezglutenowa Autor:

Przepyszne batoniki, które robi się naprawdę bardzo szybko. Są genialne w smaku, i przede wszystkim zdrowe. Jest to jeden z tych deserów, który z pewnością na stałe zagości w Waszych domach. Zamiast kaszy jaglanej można dodać również "dmuchanego" ryżu lub ekspandowanego amarantusa.

12 batoników
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Rondelek
  • Blaszka 20×20 cm
  • Papier do pieczenia

Wskazówki

Batoniki przygotujesz w 15 minut, ale dodaj jeszcze minimum 2 godziny na ich schłodzenie.

Składniki

  • 50 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 200 g masła orzechowego z jak największą zawartością orzechów
  • 100 g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 90 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Do rondelka wrzuć masło oraz miód, podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając.
Gdy masło z miodem się roztopi, dodaj masło orzechowe i dalej podgrzewając na małym ogniu mieszaj masę.
Gdy masło orzechowe się idealnie połączy z masłem i miodem dodaj posiekaną czekoladę, podgrzewaj cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Następnie ściągnij już garnek z ognia i dodaj ekspandowaną kaszę jaglaną. Bardzo dokładnie wymieszaj ją z masą.
Formę do ciasta 20×20 cm wysmaruj masłem i wyłóż ją papierem do pieczenia (mimo, iż jest to przepis bez pieczenia, spód formy smarujemy masłem, aby papier do pieczenia nam się nie przesuwał podczas wykładania masy).
Przełóż masę do formy i wyrównaj ją. Następnie za pomocą łyżki, dobrze ją uklep. Formę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.
Po stężeniu pokrój masę w kwadraty. Batony gotowe! Smacznego.
Średnia 5,00 / 5 (20 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

5 komentarzy

CzekoAda 26 marca 2019 (08:16)

wyglądają smakowicie

Justyna 27 marca 2019 (09:06)

Jestem zachwycona smakiem, przepyszne! Idealne do kawki. Umilą każdy poranek i na pewno nie tylko poranek 🙂

Benia 27 marca 2019 (09:12)

Rewelacja, niebo w gębie! Zamiast mlecznej czekolady dałam gorzką i zamiast kaszy jaglanej użyłam ekspandowanego amarantusa. Jeszcze nigdy chyba nie zrobiłam tak szybko deseru. Co prawda musi odstać swoje w lodówce, ale robi się go rzeczywiście ekspresowo!

Kamila 22 października 2023 (08:50)

Będę testowała dziś

halter top 22 września 2024 (07:58)

mwlsaDOLPcP

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis