Tiramisu

Tiramisu to deser idealny na każdą okazję. We Włoszech tiramisu przygotowuje się z użyciem słynnych biszkoptów pavesini, które można dostać w sklepach z oryginalnymi włoskimi produktami. Nadają temu pysznemu deserowi lekkości. Polecam!

Ocena:

(1)
Tiramisu Tiramisu

Tiramisu przygotujemy w 30 minut, ale dodaj jeszcze około 5 godzin na schłodzenie.

Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Tiramisu

Składniki:

  • 1 opakowanie długich biszkoptów
  • 250 gram serka mascarpone
  • 3 jajka (2 białka, 3 żółtka)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1½ szklanki mocnej czarnej kawy
  • 25 ml łyżek amaretto (opcjonalnie likier migdałowy)
  • kakao

Sposób przygotowania:

  • 1

    Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia. Dodaj do niej alkohol. Przelej do miski, w której wygodnie Ci będzie zamaczać biszkopty. Biszkopty jeden po drugim maczaj na sekundę w kawie, mają być wilgotne tylko z wierzchu.

  • 2

    Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm) układamy ciasno jedną warstwę biszkoptów, nasączonych kawą.

  • 3

    Oddziel żótka od białek. Utrzyj 3 żółtka z cukrem pudrem, aż zbieleją (można mikserem), dodaj mascarpone, wymieszaj. Z 2 białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką lub łyżką z masą serową i wyłóż na biszkopty.

  • 4

    Wstaw do lodówki na conajmniej 5 godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posyp kakao.


1 komentarz

maja90

5 kwietnia 2019 (21:53)

Sernik typu tiramisu robiłam pierwszy raz na urodziny! I wszyscy byli zachwyceni 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Włoska

Kategoria: · Desery

Autor: magie · 27 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis