Desery Kuchnia: Polska Autor:

Domowy przepis na pyszne serowe oponki z dziurką w środku. Babciny przepis, który idealnie się sprawdzi na tłusty czwartek lub niecodzienny deser. Z pewnością oponki skradną serca dzieci.

oponki serowe
50 oponek
Średnie
Kalorie: 75 kcal w 1 oponce

Niezbędne akcesoria

  • Duża drewniana deska
  • Wałek
  • Szerszy garnek z grubym dnem
  • Wykrawaczka o średnicy około 5-6 cm i 2 cm
  • Ręcznik papierowy

Składniki

  • 600 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka jajek
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g śmietany 18% (około 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 600 ml oleju roślinnego do smażenia
  • Cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

W misce umieść 600 gramów twarogu mielonego, najlepiej półtłustego i gęstego, oraz trzy łyżki śmietany kwaśnej 18% (około 90 gramów śmietany).
W mniejszej misce umieść cztery żółtka średnich jajek, 100 gramów cukru drobnego. Ucieraj żółtka z cukrem przez kilka minut na jasny puch, najlepiej używając miksera.
Do twarogu ze śmietaną wlej słodki puch z żółtek i cukru. Możesz wymieszać je razem lub krótko zmiksować.
Dodaj 500 gramów mąki pszennej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszaj, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gęste i klejące.
Następnie dodaj łyżkę spirytusu (ewentualnie wódki lub octu) i ponownie zamieszaj ciasto.
Dużą drewnianą deskę posyp odrobiną mąki.
Ciasto na oponki umieść na desce i podziel na kilka części. Rozwałkuj jeden kawałek na grubość około 1-1,5 cm.
Wykrawaczką do ciastek o średnicy około 6 cm wycinaj koła (możesz też użyć szklanki). Mniejszą wykrawaczką wycinaj środek (można użyć małego kieliszka).
Przygotuj garnek z grubym dnem lub szerszą i głębszą patelnię. Wlej do niego około 600 ml oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia. Zacznij nagrzewać olej na średniej mocy palnika i cierpliwie czekaj, aż osiągnie temperaturę nie wyższą niż 175 stopni (jeśli masz termometr cukierniczy, użyj go).
Gotowe oponki kładź na dobrze nagrzany olej. Po około 40 – 50 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu i urosnąć. Przewróć je na drugą stronę przy pomocy szczypiec i smaż około 30 sekund. Jeśli oponki rumienią się za szybko, zmniejsz moc palnika.
Smaż kolejne serie oponek, przygotowując ciasto pod następne. Pamiętaj o podsypywaniu mąką ciasta przed wałkowaniem, ponieważ jest lepiące.
Oponki po upieczeniu układaj na ręczniku papierowym.
Przestudzone oponki posyp cukrem pudrem lub lukrem domowej roboty. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

2 komentarze

Hania 19 lutego 2020 (15:21)

Już zrobione! I to z podwójnej porcji, żeby do jutra starczyło 🙂

* * * Apple iPhone 15 Free * * * hs=8f52121108c9a354252e35eee508c3b2* 16 marca 2024 (20:51)

fhpl5e

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis