Domowy przepis na pyszne serowe oponki z dziurką w środku. Idealne na tłusty czwartek!
Twaróg przeciśnij przez praskę.
Następnie wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i wyrób je rękoma.
Następnie wyłóż je na stolnicę lub blat lekko oprószony mąką. Rozpłaszcz ciasto dłonią i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
Następnie szklanką wycinaj kółka, a przy pomocy kieliszka wycinaj dziurki w środku tak by powstała oponka.
Na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu w szerokim garnku smażymy oponki. Po około 2 minutach z każdej strony.
Wykładamy oponki na ręcznik papierowy. Z podanego przepisu powinno wyjść około 16 – 18 sztuk.
Oponki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Przepis na lukier znajdziecie tu >> KLIK
1 komentarz
Hania
19 lutego 2020 (15:21)
Już zrobione! I to z podwójnej porcji, żeby do jutra starczyło 🙂