Serowe oponki

Domowy przepis na pyszne serowe oponki z dziurką w środku. Idealne na tłusty czwartek!

Ocena:

(1)
Serowe oponki Serowe oponki
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

16

Poziom trudności

Łatwy


Serowe oponki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g sera białego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany(18%)
  • Dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  • 1

    Twaróg przeciśnij przez praskę.

  • 2

    Następnie wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i wyrób je rękoma.

  • 3

    Następnie wyłóż je na stolnicę lub blat lekko oprószony mąką. Rozpłaszcz ciasto dłonią i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.

  • 4

    Następnie szklanką wycinaj kółka, a przy pomocy kieliszka wycinaj dziurki w środku tak by powstała oponka.

  • 5

    Na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu w szerokim garnku smażymy oponki. Po około 2 minutach z każdej strony.

  • 6

    Wykładamy oponki na ręcznik papierowy. Z podanego przepisu powinno wyjść około 16 – 18 sztuk.

  • 7

    Oponki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Przepis na lukier znajdziecie tu >> KLIK


1 komentarz

Hania

19 lutego 2020 (15:21)

Już zrobione! I to z podwójnej porcji, żeby do jutra starczyło 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 17 lutego 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis