Kokosanki

Desery Kuchnia: Dla dzieci Autor:

Prawdziwe kokosanki zrobione są na bazie białek, wiórków kokosowych i cukru. Kokosanki uwielbiane są zarówno przez dzieci jak i dorosłych. To jedne z najpopularniejszych ciasteczek bez dodatku mąki, mleka i masła.

kokosanki, kokosanki przepis
35 kokosanek
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 70 kcal w 1 kokosance

Niezbędne akcesoria

  • Miska
  • Mikser
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Składniki

  • 4 jajka (będą potrzebne wyłącznie białka)
  • 300 g drobnych wiórków kokosowych
  • 150 g drobnego cukru
  • Kilka kropel olejku waniliowego
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w większej szklanej lub metalowej misce.
Na niskich obrotach zacznij ubijać białka. Stopniowo zwiększając obroty dodaj szczyptę soli.
Gdy piana z białek będzie już gęstnieć, powoli, stopniowo dodawaj łyżka za łyżką cukier. Cały czas ubijaj pianę, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Do ubitych białek dodaj kilka kropel olejku waniliowego i delikatnie wymieszaj sztywną masę bezową, za pomocą łyżki. Następnie dodaj 300 g drobnych wiórków kokosowych i również za pomocą łyżki delikatnie połącz je z masą bezową.
Z tak przygotowanej masy formuj od razu kokosanki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na kokosanki nabieraj łyżką i przekładaj z łyżki prosto na papier. Masa prawdopodobnie będzie się mocno kleić, przez co kulki mogą być nieforemne – to nic nie szkodzi. Tak przygotowane kokosanki układaj jedna obok drugiej na papierze.
Blachę z kokosankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Piecz je maksymalnie do 20 min. Natomiast po 15 min pieczenia sprawdź, czy nie za mocno się przypiekają. Kokosanki powinny być delikatnie rumiane, ale nie przypalone.
Kokosanki można od razu wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Można je przechowywać w papierkowych torebkach śniadaniowych nawet kilka dni.
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis