Ciasteczka z masłem orzechowym i solą

Połączenie soli i słodkiego masła orzechowego tworzy niesamowitą kompozycję smakową. Ciasteczka znikają w chwilę.

Ocena:

(3)
Ciasteczka z masłem orzechowym i solą Ciasteczka z masłem orzechowym i solą
Czas przygotowania
20min
Porcji z przepisu
8-10 ciastek
Poziom trudności
Łatwy

Ciasteczka z masłem orzechowym i solą

Składniki:

  • 100 gram masła
  • 5 łyżek masła orzechowego (z jak największą zawartością orzechów)
  • 100 gram brązowego cukru
  • 150 gram mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól morska gruboziarnista

Sposób przygotowania:

  • 1

    W dużej misce wymieszaj masło i brązowy cukier – do całkowitego połączenia. Następnie dodaj jajko, masło orzechowe, przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszaj (najlepiej rękoma) do połączenia się składników.

  • 2

    Uformuj małe kulki i spłaszcz je dłonią. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca zrób delikatną kratkę. Następnie posyp ciastka solą morską.

    Ciasteczka pieczemy w zależności od ich grubości około 12-15 min w temperaturze 180 stopni C.

  • 3

    Po upieczeniu należy je wystudzić na kratce. Wyciągamy je bardzo delikatnie ponieważ na początku są bardzo kruche, po ostygnięciu zrobią się mięciutkie.


3 komentarze

SylwiaM

12 marca 2019 @ 12:22

Ciasteczka są tak pyszne, tak aromatyczne i tak genialne w smaku, że wczoraj ledwo co się powstrzymałam, żeby nie zjeść wszystkiego!

Elżbieta

27 marca 2019 @ 20:57

Wpadło do ulubionych

Daria

17 marca 2020 @ 14:00

Moje dzieci je kochają, najgorsze jest to, że znikają już pierwszego dnia i znowu muszę je robić 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: JagodaGotuje · 21 lutego 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis