Najprostszy na świecie przepis na chlebek bananowy, który skradnie serca nie tylko dzieci. Jestem pewna, że ten przepis na stałe zagości w Waszej kuchni!
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a foremkę typu keksówka (24 cm x 11 cm) smarujemy keskówkę masłem i obsypujemy bułką tartą.
Do naczynia miksującego dodajemy pokrojone w plastry banany, jajka, mąkę, masło, maślankę, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksujemy 20s/obr.5.
Tak przygotowaną bananową masę przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Chlebek zapiekamy przez około 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Odstawiamy keksówkę do ostygnięcia. Kroimy chlebek dopiero po całkowitym wystygnięciu.
9 komentarzy
Paulina
24 września 2019 (14:13)
Obłędny smak!
marta
3 grudnia 2019 (11:34)
robie przynajmniej raz w miesiacu, dzieciaki uwielbiaja, w polaczeniu z maslem orzechowym to nasza stala pozycja 🙂
Bartek
20 marca 2020 (20:04)
Ten ciasto-chleb jest u nas w domu tez często. Ja jem go z masłem orzechowym lub masłem czekoladowym. Najlepszy na gorąco 🙂
Monika
26 marca 2020 (08:31)
Mój chlebek z bananów najlepiej udaje mi sie gdy banany są już przejrzałe. Wtedy chleb jest słodszy i przez to smaczniejszy. Czy myślicie, ze bardziej kaloryczny? Sama nie wiem jak to działa.
John
29 marca 2020 (00:02)
Bardzo udany przepis.
sonia
10 kwietnia 2020 (14:43)
bardzo smaczny
Minera
14 kwietnia 2020 (19:53)
Nigdy w życiu nie wywaliłam całego ciasta do śmietnika. Chlebek bananowy był pierwszy.
Monika
31 maja 2020 (12:41)
@minera – co poszło nie tak? Ja robię to ciasto juz trzeci raz i za kazdym razem wyszło takie same. Co sie stało?
Anka
19 kwietnia 2022 (11:44)
Na jaki typ Thermomixa jest ten przepis?