Pyszny chlebek bananowy (Thermomix)

Najprostszy na świecie przepis na chlebek bananowy, który skradnie serca nie tylko dzieci. Jestem pewna, że ten przepis na stałe zagości w Waszej kuchni!

Ocena:

(8)
Pyszny chlebek bananowy (Thermomix) Pyszny chlebek bananowy (Thermomix)
Czas przygotowania

55min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Pyszny chlebek bananowy (Thermomix)

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 80 g masła (miękkiego)
  • 2 jajka
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g maślanki
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • odrobina masła do natłuszczenia foremki
  • bułka tarta do obsypania

Sposób przygotowania:

  • 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a foremkę typu keksówka (24 cm x 11 cm) smarujemy keskówkę masłem i obsypujemy bułką tartą.

  • 2

    Do naczynia miksującego dodajemy pokrojone w plastry banany, jajka, mąkę, masło, maślankę, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksujemy 20s/obr.5.

  • 3

    Tak przygotowaną bananową masę przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

  • 4

    Chlebek zapiekamy przez około 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

  • 5

    Odstawiamy keksówkę do ostygnięcia. Kroimy chlebek dopiero po całkowitym wystygnięciu.


8 komentarzy

Paulina

24 września 2019 (14:13)

Obłędny smak!

marta

3 grudnia 2019 (11:34)

robie przynajmniej raz w miesiacu, dzieciaki uwielbiaja, w polaczeniu z maslem orzechowym to nasza stala pozycja 🙂

Bartek

20 marca 2020 (20:04)

Ten ciasto-chleb jest u nas w domu tez często. Ja jem go z masłem orzechowym lub masłem czekoladowym. Najlepszy na gorąco 🙂

Monika

26 marca 2020 (08:31)

Mój chlebek z bananów najlepiej udaje mi sie gdy banany są już przejrzałe. Wtedy chleb jest słodszy i przez to smaczniejszy. Czy myślicie, ze bardziej kaloryczny? Sama nie wiem jak to działa.

John

29 marca 2020 (00:02)

Bardzo udany przepis.

sonia

10 kwietnia 2020 (14:43)

bardzo smaczny

Minera

14 kwietnia 2020 (19:53)

Nigdy w życiu nie wywaliłam całego ciasta do śmietnika. Chlebek bananowy był pierwszy.

Monika

31 maja 2020 (12:41)

@minera – co poszło nie tak? Ja robię to ciasto juz trzeci raz i za kazdym razem wyszło takie same. Co sie stało?

Skomentuj


Kuchnia: AmerykańskaDla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 24 września 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis