Przepis na murzynka, który zawsze się udaje! Ten jest akurat z dodatkiem bananów, ale świetnie też sprawdzi się w wersji ze świeżą żurawiną.
Margarynę, kakao, wodę i 2 szklanki cukru rozpuścić w rondelku. Gdy składniki się całkowicie rozpuszczą i połączą odstaw czekoladową masę na bok.
Z ostudzonej masy odlej 0,5 szklanki masy na polewę.
Oddziel białka od żółtek.
Resztę masy przelej do miski i dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i 4 żółtka. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Z białek ubij sztywną pianę i dodaj ją do reszty – wymieszaj bardzo delikatnie za pomocą łyżki.
Następnie obierz i pokrój w plasterki banany. Dodaj je do masy i ponownie delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piecz w temp 180 stopni C przez 45 min. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu polej ciasto pozostała masą.
Skomentuj