Murzynek z bananami

Przepis na murzynka, który zawsze się udaje! Ten jest akurat z dodatkiem bananów, ale świetnie też sprawdzi się w wersji ze świeżą żurawiną.

Ocena:

(0)
Murzynek z bananami Murzynek z bananami
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Murzynek z bananami

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany

Sposób przygotowania:

  • 1

    Margarynę, kakao, wodę i 2 szklanki cukru rozpuścić w rondelku. Gdy składniki się całkowicie rozpuszczą i połączą odstaw czekoladową masę na bok.

  • 2

    Z ostudzonej masy odlej 0,5 szklanki masy na polewę.

  • 3

    Oddziel białka od żółtek.

  • 4

    Resztę masy przelej do miski i dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i 4 żółtka. Wszystko dokładnie zmiksuj.

  • 5

    Z białek ubij sztywną pianę i dodaj ją do reszty – wymieszaj bardzo delikatnie za pomocą łyżki.

  • 6

    Następnie obierz i pokrój w plasterki banany. Dodaj je do masy i ponownie delikatnie wymieszaj.

  • 7

    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.

  • 8

    Piecz w temp 180 stopni C przez 45 min. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu polej ciasto pozostała masą.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: JagodaGotuje · 31 marca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis