Czekoladowe gofry Czekoladowe gofry

Czekoladowe gofry

Czekoladowe gofry możemy podawać na wiele sposób np. z bitą śmietaną i truskawkami, syropem klonowym lub sezonowymi owocami. Wszystko zależy od upodobań kucharza.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 160 g mąki
  • 80 g masła, roztopionego
  • 270 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 30 g kakao
  • 2 banany, umyte, obrane
  • masło orzechowe

Sposób przygotowania

  • 1
    Białka z cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z miodem i powoli dodajemy roztopione ostudzone masło (Uwaga! nie może być gorące bo żółtka się zetną).
  • 2
    Do żółtek dodajemy przesiewną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy, dodajemy mleko i ubite białka.
  • 3
    Pieczemy w gofrownicy. Podajemy z bananami i masłem orzechowym.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery BananyCzekoladaŚniadanieŚniadanie dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis