Chlebek bananowy z czekoladą

Amerykański przepis na puszysty, idealny w smaku, mocno bananowy i pachnący czekoladą chlebek bananowy. Smak mojego dzieciństwa.

Ocena:

(0)
Chlebek bananowy z czekoladą Chlebek bananowy z czekoladą
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Chlebek bananowy z czekoladą

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g cukru brązowego
  • 80 g kwaśnej śmietany 12%
  • 75 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  • 1

    Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

  • 2

    Banany umyj, obierz i pokrój w plasterki, następnie w większej misce rozgnieć je widelcem na papkę. Dodaj  rozmącone jajka, cukier i wymieszaj. Następnie wlej masło, śmietanę i ponownie wymieszaj (wyłącznie za pomocą widelca).

  • 3

    Następnie dodaj mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj (tylko do połączenia się składników).

  • 4

    Dodaj posiekane orzechy i posiekaną czekoladę. Wymieszaj.

  • 5

    Ciasto przełóż do keksówki (wymiary 10×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50 minut do tak zwanego suchego patyczka w 180 stopniach C.


Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Desery

Autor: JagodaGotuje · 19 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis