Bezglutenowe bananowe muffinki Bezglutenowe bananowe muffinki

Bezglutenowe bananowe muffinki

Najlepszy bezglutenowy przepis na muffinki z bananami i czekoladową nutą.

Średnia ocen: 1 (1)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 60 gram oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 200 gram mąki kokosowej, ryżowej, kukurydzianej lub gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Sposób przygotowania

  • 1
    Mocno dojrzałe banany rozgniatamy widelcem, olej kokosowy podgrzewamy w rondelku tak, aby miał płynną konsystencję, gdy przestygnie dodajemy go do bananów i łączymy za pomocą widelca.
  • 2
    Dodajemy lekko roztrzepane jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i ekstrakt z wanilii. Mieszamy widelcem do połączenia składników - nie używamy miksera. Ciasto na mufiny nie musi mieć gładkiej konsystencji, wręcz przeciwnie.
  • 3
    Masę przekładamy do natłuszczonej formy na muffiny i przez około 20 minut pieczemy w 180 stopniach lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • 4
    Muffiny po upieczeniu możemy posypać wiórkami kokosowymi.

1 komentarz

Za duzo maki kokosowej 20 lipca 2019 (11:23)

Podana ilosc maki przy uzyciu maki kokosowej absolutnie wprowadza w blad i zadne muffinki z tego nie wyjda. Bede probowac jeszcze ratowac to ciasto dodajac jajka i wode, moze chociaz jakies placuszki z tego wyjda….

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery BananyBezglutenoweHashimoto

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis