Te bananowo – owsiane ciasteczka są najlepszymi ciastkami o smaku bananowym, jakie kiedykolwiek jadłam. Są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także niewątpliwie sycące.
Banany kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Następnie mieszamy je z płatkami owsianymi. Jeżeli jest potrzeba można dodać więcej płatków (konsystencja powinna być dość zwarta).
Jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę miodu i troszkę suszonej żurawiny. Moja rodzina jednak najbardziej lubi wersję klasyczną z samymi bananami.
Zostawiamy masę bananową na około 10 minut, tak by płatki napęczniały.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka.
Ja formuje małe kuleczki, które potem delikatnie spłaszczam.
Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut.
Po upieczeniu delikatnie z papierem na którym się piekły przekładam je na metalową kratkę – ruszt, tak aby ostygły.
Jeśli nie znikną od razu z talerza to przechowujmy je w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.
Skomentuj