Bananowe fit ciasteczka

Te bananowo – owsiane ciasteczka są najlepszymi ciastkami o smaku bananowym, jakie kiedykolwiek jadłam. Są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także niewątpliwie sycące.

Ocena:

(0)
Bananowe fit ciasteczka Bananowe fit ciasteczka
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

12 ciasteczek

Poziom trudności

Łatwy


Bananowe fit ciasteczka

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • opcjonalnie
  • miód
  • żurawina

Sposób przygotowania:

  • 1

    Banany kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Następnie mieszamy je z płatkami owsianymi. Jeżeli jest potrzeba można dodać więcej płatków (konsystencja powinna być dość zwarta).
    Jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę miodu i troszkę suszonej żurawiny. Moja rodzina jednak najbardziej lubi wersję klasyczną z samymi bananami.

  • 2

    Zostawiamy masę bananową na około 10 minut, tak by płatki napęczniały.

  • 3

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka.
    Ja formuje małe kuleczki, które potem delikatnie spłaszczam.

  • 4

    Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut.

  • 5

    Po upieczeniu delikatnie z papierem na którym się piekły przekładam je na metalową kratkę – ruszt, tak aby ostygły.

  • 6

    Jeśli nie znikną od razu z talerza to przechowujmy je w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 29 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis