Zdrowy sernik bez glutenu i bez cukru Zdrowy sernik bez glutenu i bez cukru

Zdrowy sernik bez glutenu i bez cukru

Przepis na sernik bez glutenu i bez cukru, czyli deser dla osób na restrykcyjnej diecie. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest bardzo delikatny i puszysty.
Moja rada: ze względu na to, że użyłam mąki kokosowej, która chłonie dużo bardziej niż pszenna, trzeba wziąć pod uwagę to, że być może konieczne będzie dodanie większej ilości mleka niż wyszło mi w przepisie. Wszystko tak naprawdę zależy od mąki.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h 50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 200 gram serka śmietankowego Philadelphia (niesolonego)
  • 200 ml mleka
  • 60-70 gram mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 gram masła
  • 4 jajka
  • 60 gram erytolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • tortownica o średnicy 20cm
  • druga forma do ciasta, większa od tortownicy (do kąpieli wodnej)
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  • 1

    Rozpuść masło i je odstaw aby przestygło. Do większej miski przełóż serek i wlej mleko. Miksuj do momentu, aż składniki się połączą. Dodaj przestygnięte masło i dalej miksuj na średnich obrotach.

  • 2

    Oddziel białka od żółtek i dodawaj żółtka stopniowo (jedno po drugim) do masy serowej miskując na małych obrotach. Teraz przesiej obie mąki i dodaj je wraz z sokiem z cytryny - ponownie miksuj na małych obrotach.

  • 3

    Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj erytol. Za pomocą sylikonowej szpatułki lub zwykłej łyżki przełóż pianę do masy serowej (nigdy odwrotnie) i bardzo delikatnie wymieszaj obie masy. 

  • 4

    Przygotuj tortownicę, wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.

  • 5

    Ciasto przelewamy do formy i przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz.

  • 6
    Wstawiamy owiniętą folią tortownicę do większego naczynia, do którego wlewamy wrzącą wodę, tak aby nasza tortownica z ciastem była w niej do połowy zanurzona.

  • 7

    Wstawiamy naczynia do piekarnika i pieczemy przez około 90 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy sernik jeszcze przez pół godziny w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po upływie tego czasu wyciągamy tortownicą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2 komentarze

Marta 28 marca 2019 (13:31)

Dziś go będę piekła

Alicja 3 kwietnia 2019 (22:59)

Fajny

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Bez cukruBezglutenoweFitHashimotoSernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis