Zdrowe brownie z ciecierzycy Zdrowe brownie z ciecierzycy

Zdrowe brownie z ciecierzycy

Ten przepis jest dla wszystkich fanów czekolady, którzy poszukują zdrowych, pełnowartościowych przepisów na brownie. Gwarantuje, że wprowadzicie ten na stałe do swojej kuchni 🙂

Średnia ocen: 0 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy (400g)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ½ szklanka syropu klonowego
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanka mąki migdałowej
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
  • ⅓ łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubione owoce np. maliny

Sposób przygotowania

  • 1
    Formę do ciasta 20×20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  • 2
    Odsącz ciecierzycę, najlepiej za pomocą sitka. Następnie oliwę, ciecierzycę, masło orzechowe i syrop klonowy zmiksuj.
  • 3
    W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
  • 4
    Suche składniki przesypujemy do mokrych i miksujemy.
  • 5
    Drobno posiekaj połówkę czekolady i dodaj ją do masy - wymieszaj. Przelej ciasto do formy.
  • 6
    Udekoruj ciasto malinami lub innymi owocami np. truskawkami czy borówkami wierzch ciasta, delikatnie je zanurzając do połowy.
  • 7
    Drugą połówkę czekolady również drobno posiekaj i obsyp nią wierzch ciasta. Pieczemy ciasto przez 20-25 min.

1 komentarz

Gosia 3 lipca 2021 (16:52)

Hej w przepisie jest wylej ciasto do formy … ale u mnie ono jest mega suche takie że oweszem wyłożyć można ale daleko mu do wpływania czy tak ma być?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery CiecierzycaCzekoladaFitMaliny

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis