Ten przepis jest dla wszystkich fanów czekolady, którzy poszukują zdrowych, pełnowartościowych przepisów na brownie. Gwarantuje, że wprowadzicie ten na stałe do swojej kuchni 🙂
Średnia ocen: 0(1)
30min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 puszka ciecierzycy (400g)
4 łyżki masła orzechowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
½ szklanka syropu klonowego
1 łyżki oliwy z oliwek
¼ szklanka mąki migdałowej
5 łyżek gorzkiego kakao
¼ łyżeczka sody oczyszczonej
⅓ łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ulubione owoce np. maliny
Sposób przygotowania
1
Formę do ciasta 20×20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
2
Odsącz ciecierzycę, najlepiej za pomocą sitka. Następnie oliwę, ciecierzycę, masło orzechowe i syrop klonowy zmiksuj.
3
W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4
Suche składniki przesypujemy do mokrych i miksujemy.
5
Drobno posiekaj połówkę czekolady i dodaj ją do masy - wymieszaj. Przelej ciasto do formy.
6
Udekoruj ciasto malinami lub innymi owocami np. truskawkami czy borówkami wierzch ciasta, delikatnie je zanurzając do połowy.
7
Drugą połówkę czekolady również drobno posiekaj i obsyp nią wierzch ciasta. Pieczemy ciasto przez 20-25 min.
1 komentarz
Gosia3 lipca 2021 (16:52)
Hej w przepisie jest wylej ciasto do formy … ale u mnie ono jest mega suche takie że oweszem wyłożyć można ale daleko mu do wpływania czy tak ma być?
1 komentarz
Hej w przepisie jest wylej ciasto do formy … ale u mnie ono jest mega suche takie że oweszem wyłożyć można ale daleko mu do wpływania czy tak ma być?