Zdrowe batoniki bez glutenu Zdrowe batoniki bez glutenu

Zdrowe batoniki bez glutenu

Przepis na domowe batoniki bez glutenu, za to mocno czekoladowe i absolutnie przepyszne. Jet to zdecydowanie zdrowy deser – nie tylko dla najmłodszych.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g orzechów laskowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Połowę tabliczki czekolady rozpuść mleku kokosowym na małym ogniu.
  • 2
    Następnie dodaj mąkę, ksylitol i kakao, mieszaj chwilę na niedużym ogniu do momentu, aż masa lekko zgęstnieje.
  • 3
    Dodaj posiekane orzechy oraz masło orzechowe. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • 4
    Masę przełóż na blaszki o wymiarach 20 x 20 wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na 4h lub całą noc.
  • Polewa:
  • 1
    Drugą połowę czekolady rozpuść w garnuszku z odrobiną mleka kokosowego i polej nią batoniki. Batony ponownie włóż jeszcze do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokrój w kwadraty lub prostokąty.

1 komentarz

Anna 6 stycznia 2020 (19:57)

Genialne! Tylko zamiast orzechów laskowych dałam płatki migadłowe bo akurat je mniałam! Wyszly doskonale

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery BezglutenoweCzekoladaDla dzieciFit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis