Wilgotne ciasto czekoladowe Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe

Najlepszy i niezawodny przepis na doskonałe ciasto czekoladowe. Jest obłędnie czekoladowe i wilgotne w smaku.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g kakao
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 175 g masła (temp. pokojowa)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 80 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 125 ml wrzątku
  • 175 g czekoladowych drobinek, gorzkich lub mlecznych
  • Polewa:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt z wanilii i śmietanę zmiksuj na gładką masę. Bardzo powoli dolewaj wąską strużką wrzącą wodę, cały czas miksując. Następnie dodaj czekoladowe drobinki czekolady i wymieszaj łyżką.
  • 2
    Formę do ciasta o wymiarach 21 x 11 cm lub tortownicę o średnicy 21 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Przelej do tak przygotowanej formy ciasto. Piecz w temp. 170 stopni C przez około 1h lub do tak zwanego suchego patyczka (na patyczku nie powinno być śladu surowego ciasto, jednak mogą pozostać czekoladowe "farfocle" :))
  • Polewa:
  • 1
    W rondelku zagotuj wodę, kakao i cukier. Gotuj przez kilka minut, aż część wody odparuje, najlepiej do momentu, aż syrop będzie klejący i cukier się lekko skarmelizuje. Jeszcze ciepłe ciasto polej polewą, część polewy wsiąknie w ciasto.

2 komentarze

Justyna 25 marca 2019 (13:58)

Czekoladowa pycha!

Marta Popek 6 marca 2021 (16:32)

Czy piekarnik nagrzać i na jakiej wysokości pięć ciasto.?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Czekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis