Wegańskie kruche babeczki z kremem i galaretką Wegańskie kruche babeczki z kremem i galaretką

Wegańskie kruche babeczki z kremem i galaretką

Na pewno znakomicie kojarzycie kruche babeczki z budyniowym kremem i galaretką. Przed Wami przepis na ten pyszny deser w wegańskim wydaniu!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody (15 ml)
  • szczypta soli, cukru i kurkumy
  • Krem:
  • 250 ml mleczka kokosowego (80%)
  • 3 łyżki budyniu (waniliowy)
  • 2 łyżki mąki jaglanej lub zblendowanych płatków jaglanych
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Dodatkowo:
  • wybrana wegańska galaretka (u mnie truskawkowa)
  • 2 – 3 łyżki dżemu lub powideł

Sposób przygotowania

  • 1

    Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj, zarób z nich zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 10 minut. Teraz ciastem wylep foremki do babeczek lub tartaletek i piecz 20 – 25 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. Po upieczeniu ciasto zostaw do wystygnięcia.

  • 2

    Mleczko kokosowe wymieszaj z pozostałymi składnikami na krem. Podgrzewaj je na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Krem zostaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie na spód każdej babeczki daj trochę dżemu lub powideł. Przestudzony krem (ale nie zimny) wyłóż za pomocą szprycy na babeczki.

  • 3

    Wierzch udekoruj wcześniej przygotowaną galaretką pokrojoną w kostkę.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Wegańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis