Bardzo prosty przepis na orzechowy warkocz (drożdżowy wianek). Technika splatania pasm ciasta nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać, a proces tworzy imponujący efekt wizualny. Idealny przepis na świąteczny stół.
Do naczynia wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę przesianej mąki. Mieszamy 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut aby ciasto zaczęło pracować.
Dodajemy pozostałe składniki: pozostałą mąkę, sól, jajko oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto czas 3min/Interwał.
Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomixa, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na masę przekładamy do naczynia Thermomixa. Miksujemy 30s/obr.9 (jeżeli masa będzie rzadka dodajmy więcej bułki tartej).
Ciasto przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x30 cm. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto masę orzechową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Postaraj się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz. Skleić końce, tworząc okrąg.
Ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy ciasto jajkiem lub mlekiem. Posypujemy rodzynkami i płatkami migdałowymi.
Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 minut (termoobieg). Jeżeli warkocz szybko zbrązowieje przykryj go papierem do pieczenia. Warkocz można polać również lukrem.
Skomentuj