Warkocz z orzechową masą Thermomix Warkocz z orzechową masą Thermomix

Warkocz z orzechową masą Thermomix

Bardzo prosty przepis na orzechowy warkocz (drożdżowy wianek). Technika splatania pasm ciasta nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać, a proces tworzy imponujący efekt wizualny. Idealny przepis na świąteczny stół.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1 warkocz

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • orzechowe nadzienie:
  • Orzechowa masa:
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g migdałów
  • 40 g masy kajmakowej
  • 1/2 szklanki herbaty Earl Grey
  • 20 g bułki tartej
  • dodatkowo:
  • Dekoracja:
  • rodzynki
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Do naczynia wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę przesianej mąki. Mieszamy 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut aby ciasto zaczęło pracować.
  • 2
    Dodajemy pozostałe składniki: pozostałą mąkę, sól, jajko oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto czas 3min/Interwał.
  • 3
    Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomixa, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Masa:
  • 1
    Wszystkie składniki na masę przekładamy do naczynia Thermomixa. Miksujemy 30s/obr.9 (jeżeli masa będzie rzadka dodajmy więcej bułki tartej).
  • Orzechowa masa:
  • 1
    Ciasto przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x30 cm. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto masę orzechową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • 2
    Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Postaraj się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz. Skleić końce, tworząc okrąg.
  • 3
    Ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy ciasto jajkiem lub mlekiem. Posypujemy rodzynkami i płatkami migdałowymi.
  • 4
    Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 minut (termoobieg). Jeżeli warkocz szybko zbrązowieje przykryj go papierem do pieczenia. Warkocz można polać również lukrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery OrzechyThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis