Warkocz z orzechową masą (Thermomix)

Bardzo prosty przepis na orzechowy warkocz (drożdżowy wianek). Technika splatania pasm ciasta nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać, a proces tworzy imponujący efekt wizualny. Idealny przepis na świąteczny stół.

Ocena:

(0)
Warkocz z orzechową masą (Thermomix) Warkocz z orzechową masą (Thermomix)
Czas przygotowania

1h 15min

Porcji z przepisu

1 warkocz

Poziom trudności

Łatwy


Warkocz z orzechową masą (Thermomix)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 150 g mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • orzechowe nadzienie:
  • Orzechowa masa:
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g migdałów
  • 40 g masy kajmakowej
  • 1/2 szklanki herbaty Earl Grey
  • 20 g bułki tartej
  • dodatkowo:
  • Dekoracja:
  • rodzynki
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • 1

    Do naczynia wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę przesianej mąki. Mieszamy 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut aby ciasto zaczęło pracować.

  • 2

    Dodajemy pozostałe składniki: pozostałą mąkę, sól, jajko oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto czas 3min/Interwał.

  • 3

    Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomixa, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

  • Masa:
  • 1

    Wszystkie składniki na masę przekładamy do naczynia Thermomixa. Miksujemy 30s/obr.9 (jeżeli masa będzie rzadka dodajmy więcej bułki tartej).

  • Orzechowa masa:
  • 1

    Ciasto przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x30 cm. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto masę orzechową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

  • 2

    Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Postaraj się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz. Skleić końce, tworząc okrąg.

  • 3

    Ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy ciasto jajkiem lub mlekiem. Posypujemy rodzynkami i płatkami migdałowymi.

  • 4

    Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 minut (termoobieg). Jeżeli warkocz szybko zbrązowieje przykryj go papierem do pieczenia. Warkocz można polać również lukrem.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 7 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis