Tradycyjne tiramius

Prawdziwe włoskie tiramisu. Oto przepis jak je zrobić!

Ocena:

(0)
Tradycyjne tiramius Tradycyjne tiramius
Czas przygotowania

2h

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Tradycyjne tiramius

Składniki:

  • 2 żółtka jajek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml schłodzonej kawy + 50 ml likeru typu amaretto
  • biszkopty podłużne
  • gorzkie kakao

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą masę i partiami dodajemy mascarpone cały czas miksując.

  • 2

    W drugiej osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno. Ubitą śmietanę partiami i dodajemy do masy za pomocą szpatułki i delikatnie łączymy.

  • 3

    Biszkopty maczamy w płaskim naczyniu w kawie z likierem i układamy w naczyniu jeden obok drugiego. Następnie nakładamy warstwę kremu i układamy drugą warstwę biszkoptów oraz krem.

  • 4

    Ciasto wstawiamy na około 2h do lodówki, po wyjęciu z lodówki oprószamy wierch ciasta kakao.


Skomentuj


Kuchnia: Włoska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 1 czerwca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis