Idealny tort dla wszystkich fanów ciastek Oreo. Sprawdzi się idealnie np. na urodziny dla dzieci. W dodatku możemy za każdym razem inaczej go dekorować, wszystko zależy od naszej kreatywności.
Do masła dodaj cukier i ucieramy na puszystą masę.
Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo po 1 jajku.
Gdy dodamy wszystkie jajka wówczas dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąke oraz kakao, na końcu dodajemy mleko – miksujemy wszystko na gładką masę.
Przygotowujemy tortownicę. Należy wysmarować ją masłem i obsypać mąką. Masę tortową przelewamy do tortownicy. Pieczemy ciasto około 20 – 25 min lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Upieczone i przestudzone ciasto przecinamy wzdłuż na 3 części. Ostatnia 3 część może być najcieńsza.
Z ciastek oreo musimy pozbyć się kremu. Najpiej rozdzielić ciasteczka i nożem zbierać krem.
Ciasteczka pozbawione już kremu rozdrabniamy w blenderze.
Za pomocą miksera ubijamy 0,5l śmietany, 250 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru tak by powstała nam sztywna masa.
Następnie dodajemy do nich cały krem z ciastek i połowę rozdrobnionych ciastek. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Na dno tortownicy kładziemy jeden z 3 placków tortowych i smarujemy go Nutellą. Następnie wykładamy Nuttelę jeszcze połowę kremu, który przygotowaliśmy.
Przykrywamy drugim plackiem i znowu smarujemy Nutellą i wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy trzecim plackiem.
Teraz musimy ubić na sztywną mase pozostałe 0,5l śmietanki z mascarpone i cukrem pudrem.
Wykładamy masę na wierzch ciasta i dekorujemy wedle uznania ciastkami oreo. Można też oblać masę polewą czekoladową – ale nie jest to konieczne.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin.
Skomentuj