Tort Oreo

Idealny tort dla wszystkich fanów ciastek Oreo. Sprawdzi się idealnie np. na urodziny dla dzieci. W dodatku możemy za każdym razem inaczej go dekorować, wszystko zależy od naszej kreatywności.

Ocena:

(0)
Tort Oreo Tort Oreo
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Średni


Tort Oreo

Składniki:

  • Tort:
  • 375 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 4 łyżki kakao 16%
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • Krem:
  • 1 litr śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 opakowania ciastek Oreo
  • dodatkowo kilka ciastek do dekoracji
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek nutelli

Sposób przygotowania:

  • Tort:
  • 1

    Do masła dodaj cukier i ucieramy na puszystą masę.

  • 2

    Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo po 1 jajku.

  • 3

    Gdy dodamy wszystkie jajka wówczas dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąke oraz kakao, na końcu dodajemy mleko – miksujemy wszystko na gładką masę.

  • 4

    Przygotowujemy tortownicę. Należy wysmarować ją masłem i obsypać mąką. Masę tortową przelewamy do tortownicy.  Pieczemy ciasto około 20 – 25 min lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

  • 5

    Upieczone i przestudzone ciasto przecinamy wzdłuż na 3 części. Ostatnia 3 część może być najcieńsza.

  • Krem:
  • 1

    Z ciastek oreo musimy pozbyć się kremu. Najpiej rozdzielić ciasteczka i nożem zbierać krem.

  • 2

    Ciasteczka pozbawione już kremu rozdrabniamy w blenderze.

  • 3

    Za pomocą miksera ubijamy 0,5l śmietany, 250 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru tak by powstała nam sztywna masa.

  • 4

    Następnie dodajemy do nich cały krem z ciastek i połowę rozdrobnionych ciastek. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

  • 5

    Na dno tortownicy kładziemy jeden z 3 placków tortowych i smarujemy go Nutellą. Następnie wykładamy Nuttelę jeszcze połowę kremu, który przygotowaliśmy.

  • 6

    Przykrywamy drugim plackiem i znowu smarujemy Nutellą i wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy trzecim plackiem.

  • 7

    Teraz musimy ubić na sztywną mase pozostałe 0,5l śmietanki z mascarpone i cukrem pudrem.

  • 8

    Wykładamy masę na wierzch ciasta i dekorujemy wedle uznania ciastkami oreo. Można też oblać masę polewą czekoladową – ale nie jest to konieczne.

  • 9

    Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: Bulka_z_maslem · 20 marca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis