Tort Oreo Tort Oreo

Tort Oreo

Idealny tort dla wszystkich fanów ciastek Oreo. Sprawdzi się idealnie np. na urodziny dla dzieci. W dodatku możemy za każdym razem inaczej go dekorować, wszystko zależy od naszej kreatywności.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Tort:
  • 375 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 4 łyżki kakao 16%
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • Krem:
  • 1 litr śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 opakowania ciastek Oreo
  • dodatkowo kilka ciastek do dekoracji
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek nutelli

Sposób przygotowania

  • Tort:
  • 1
    Do masła dodaj cukier i ucieramy na puszystą masę.
  • 2
    Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo po 1 jajku.
  • 3
    Gdy dodamy wszystkie jajka wówczas dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąke oraz kakao, na końcu dodajemy mleko - miksujemy wszystko na gładką masę.
  • 4
    Przygotowujemy tortownicę. Należy wysmarować ją masłem i obsypać mąką. Masę tortową przelewamy do tortownicy.  Pieczemy ciasto około 20 - 25 min lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
  • 5
    Upieczone i przestudzone ciasto przecinamy wzdłuż na 3 części. Ostatnia 3 część może być najcieńsza.
  • Krem:
  • 1
    Z ciastek oreo musimy pozbyć się kremu. Najpiej rozdzielić ciasteczka i nożem zbierać krem.
  • 2
    Ciasteczka pozbawione już kremu rozdrabniamy w blenderze.
  • 3
    Za pomocą miksera ubijamy 0,5l śmietany, 250 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru tak by powstała nam sztywna masa.
  • 4
    Następnie dodajemy do nich cały krem z ciastek i połowę rozdrobnionych ciastek. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
  • 5
    Na dno tortownicy kładziemy jeden z 3 placków tortowych i smarujemy go Nutellą. Następnie wykładamy Nuttelę jeszcze połowę kremu, który przygotowaliśmy.
  • 6
    Przykrywamy drugim plackiem i znowu smarujemy Nutellą i wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy trzecim plackiem.
  • 7
    Teraz musimy ubić na sztywną mase pozostałe 0,5l śmietanki z mascarpone i cukrem pudrem.
  • 8
    Wykładamy masę na wierzch ciasta i dekorujemy wedle uznania ciastkami oreo. Można też oblać masę polewą czekoladową - ale nie jest to konieczne.
  • 9
    Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Dla dzieciImpreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis