Tort bezowy z malinami Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

Sprawdzony przepis na bezę Pavlova z bitą śmietaną i owocami! Idealny deser na każdą okazję.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru (drobnego do wypieków)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g malin
  • garść ziarenek owocu granata
  • listy mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Beza:
  • 1
    Białka należy starannie oddzielić od żółtek. W suchej i czystej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno.
  • 2
    Stopniowo dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując, aż cukier się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  • 3
    Następnie dodaj przesianą mąkę i kilka kropel soku z cytryny - krótko zmiksuj.
  • 4
    Masę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, najlepiej na papierze do pieczenia narysować okrąg (możesz odrysować go ołówkiem od tortownicy).
  • 5
    Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni - piecz bezę przez około 90 minut.
  • 6
    Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
  • Krem:
  • 1
    Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone, zmiksuj.
  • 2
    Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
  • 3
    Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż maliny, owoce granatu i listki melisy lub mięty.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery MalinyMascarpone

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis