Pyszny tort bezowy z czereśniami! W brew pozorom nie będzie zbyt słodki!
Białka ubić starannie mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier, następnie dalej ubijając dosypujemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odrysuj okrąg najlepiej od dużego talerza.
Ubite białka przekładamy na blachę i staramy się trzymać formy okręgu.
Zaraz po włożeniu blachy z bezą do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągamy jeszcze bezy, tylko pozostawiamy ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Po chwili dodać rozmrożone maliny (lub świeże) i zmiksować. Powinniśmy uzyskać delikatnie różowy, pyszny krem.
Gdy beza całkowicie ostygnie, bardzo delikatnie wykładamy na nią połowę kremu, przykrywamy druga bezą i na wierzch wykładamy część kremy i dekorujemy wydrylowanymi czereśniami.
Skomentuj