Tort bezowy z czereśniami Tort bezowy z czereśniami

Tort bezowy z czereśniami

Pyszny tort bezowy z czereśniami! W brew pozorom nie będzie zbyt słodki!

Średnia ocen: 2 (1)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem mascarpone:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka malin (mrożone lub świeże)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Dekoracja:
  • Czereśnie (około 3 garści)

Sposób przygotowania

  • Beza:
  • 1
    Białka ubić starannie mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier, następnie dalej ubijając dosypujemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
  • 2
    Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odrysuj okrąg najlepiej od dużego talerza.
  • 3
    Ubite białka przekładamy na blachę i staramy się trzymać formy okręgu.
  • 4
    Zaraz po włożeniu blachy z bezą do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągamy jeszcze bezy, tylko pozostawiamy ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • Krem mascarpone:
  • 1
    Ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Po chwili dodać rozmrożone maliny (lub świeże) i zmiksować. Powinniśmy uzyskać delikatnie różowy, pyszny krem.
  • Dekoracja:
  • 1
    Gdy beza całkowicie ostygnie, bardzo delikatnie wykładamy na nią połowę kremu, przykrywamy druga bezą i na wierzch wykładamy część kremy i dekorujemy wydrylowanymi czereśniami.

1 komentarz

Anna 13 lipca 2021 (21:47)

ta beza Ci nie wyszła kapeć

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis