Tort bezowy z czereśniami

Pyszny tort bezowy z czereśniami! W brew pozorom nie będzie zbyt słodki!

Ocena:

(1)
Tort bezowy z czereśniami Tort bezowy z czereśniami
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Tort bezowy z czereśniami

Składniki:

  • Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem mascarpone:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka malin (mrożone lub świeże)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Dekoracja:
  • Czereśnie (około 3 garści)

Sposób przygotowania:

  • Beza:
  • 1

    Białka ubić starannie mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier, następnie dalej ubijając dosypujemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

  • 2

    Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odrysuj okrąg najlepiej od dużego talerza.

  • 3

    Ubite białka przekładamy na blachę i staramy się trzymać formy okręgu.

  • 4

    Zaraz po włożeniu blachy z bezą do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągamy jeszcze bezy, tylko pozostawiamy ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

  • Krem mascarpone:
  • 1

    Ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Po chwili dodać rozmrożone maliny (lub świeże) i zmiksować. Powinniśmy uzyskać delikatnie różowy, pyszny krem.

  • Dekoracja:
  • 1

    Gdy beza całkowicie ostygnie, bardzo delikatnie wykładamy na nią połowę kremu, przykrywamy druga bezą i na wierzch wykładamy część kremy i dekorujemy wydrylowanymi czereśniami.


1 komentarz

Anna

13 lipca 2021 (21:47)

ta beza Ci nie wyszła kapeć

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 24 czerwca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis