Ciasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę. Postanowiłam zrobić torciki bounty w wersji wegańskiej i bezglutenowej – wyszły idealne!
Na początku przygotuj ciasto. Do miski daj mieszankę mąk, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Składniki te wymieszaj. Zmielone siemię lniane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj do wszystkich składników. Na koniec daj też zaparzoną wcześniej kawę oraz olej. Wymieszane ciasto wyłóż na dużą formę do pieczenia i wyrównaj. Piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Kiedy ciasto wystygnie, wykrój z niego okręgi. Ja otrzymałam 8 okręgów. Jeśli ciasto nie wyrosło równo – zetnij jego górną część.
Aby przygotować krem do garnka daj wszystkie składniki. Wymieszaj je i zagotuj. Gotowy krem odstaw do lekkiego wystudzenia. Teraz przełóż nim wycięte wcześniej okręgi ciasta.
Wierzch torcików polej roztopioną czekoladą lub polewą. Zostaw do stwardnienia czekolady, a przed podaniem na wierzch dodaj wegańską i bezglutenową bitą śmietanę.
Resztki ciasta i kremu możesz ze sobą zmieszać, ewentualnie dodaj trochę wody lub kokosu. Z gotowej masy uformuj kulki i obtocz je w kokosie.
1 komentarz
Benia
27 marca 2019 (10:40)
Zrobiłam wczoraj ten torcik, nie wyszedł tak piękny jak u autorki przepisu, ale za to nadrobił smakiem! Przepis sobie zapisuje do zeszytu ze sprawdzonymi!