Torciki Bounty

Ciasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę. Postanowiłam zrobić torciki bounty w wersji wegańskiej i bezglutenowej – wyszły idealne!

Ocena:

(1)
Torciki Bounty Torciki Bounty
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Średni


Torciki Bounty

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki bezglutenowej mieszanki mąk ok 350 g, oczywiście możesz też użyć pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 90 g, u mnie cukier kokosowy
  • 1 i 1/3 szklanki wcześniej zaparzonej wybranej kawy u mnie bezglutenowa zbożowa
  • 1/2 szklanki oleju 60 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • Krem:
  • 400 ml mleczka kokosowego 80%
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki budyniu bezglutenowego
  • aromat śmietankowy
  • Dodatkowo:
  • gorzka czekolada lub polewa
  • wegańska i bezglutenowa bita śmietana

Sposób przygotowania:

  • 1

    Na początku przygotuj ciasto. Do miski daj mieszankę mąk, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Składniki te wymieszaj. Zmielone siemię lniane wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj do wszystkich składników. Na koniec daj też zaparzoną wcześniej kawę oraz olej. Wymieszane ciasto wyłóż na dużą formę do pieczenia i wyrównaj. Piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

  • 2

    Kiedy ciasto wystygnie, wykrój z niego okręgi. Ja otrzymałam 8 okręgów. Jeśli ciasto nie wyrosło równo – zetnij jego górną część.

  • 3

    Aby przygotować krem do garnka daj wszystkie składniki. Wymieszaj je i zagotuj. Gotowy krem odstaw do lekkiego wystudzenia. Teraz przełóż nim wycięte wcześniej okręgi ciasta.

  • 4

    Wierzch torcików polej roztopioną czekoladą lub polewą. Zostaw do stwardnienia czekolady, a przed podaniem na wierzch dodaj wegańską i bezglutenową bitą śmietanę.

  • 5

    Resztki ciasta i kremu możesz ze sobą zmieszać, ewentualnie dodaj trochę wody lub kokosu. Z gotowej masy uformuj kulki i obtocz je w kokosie.


1 komentarz

Benia

27 marca 2019 (10:40)

Zrobiłam wczoraj ten torcik, nie wyszedł tak piękny jak u autorki przepisu, ale za to nadrobił smakiem! Przepis sobie zapisuje do zeszytu ze sprawdzonymi!

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: ViaGusto.pl · 11 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis