Tarta ze śliwkami Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Słodko-kwaśna tarta ze śliwkami na kruch spodnie to idealna propozycja letniego podwieczorku!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 2 jajka
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 800 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

  • Kruche ciasto:
  • 1
    Mąkę posiekać z zimnym masłem na blacie. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut. Następnie wylepić ciastem formę do tarty i piec około 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  • Nadzienie:
  • 1
    Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować, tak by nie było grudek.
  • 2
    Śliwki umyć, przeciąć na pół i pozbawić pestek.
  • 3
    Podpieczoną tartę posypać bułka tartą i ułożyć na nim śliwki skórką do dołu. (jedna przy drugiej, bardzo gęsto). Całość zalać nadzieniem. Posypać ciasto z wierzchu cukrem i cynamonem.
  • 4
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis