Tarta z malinami i kremem mascarpone Tarta z malinami i kremem mascarpone

Tarta z malinami i kremem mascarpone

Wspaniała i prosta w przygotowaniu tarta z kremem mascarpone z malinami. Delikatnie oprószona cukrem pudrem smakuje wyśmienicie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 250 g herbatników pełnoziarnistych
  • 150 g masła
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • Dekoracja:
  • 400 g malin
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Spód
  • 1
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • 2
    Masło roztopić i lekko przestudzić.
  • 3
    Herbatniki zblendować z przestudzonym masłem na mokry piasek.
  • 4
    Formę do tarty lub tortownicę o średnica 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć do niej herbatnikowo – maślaną masę. Masę bardzo mocno docisnąć do spodu i boków formy.
  • 5
    Spód piecz przez 25-30 minut (aż ciasto się ładnie zarumieni). Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
  • Krem
  • 1
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie stopniowo dodawać ją do mascarpone, nieustannie miksować na średnich obrotach miksera.
  • 2
    Tak przygotowaną masę mascarpone przelać do formy od tarty. Wierzch udekorować malinami, delikatnie zanurzając je w kremie.
  • 3
    Tartę włożyć do lodówki i schłodzić przez przynajmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Ciasto przechowujemy w lodówce, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery MalinyMascarpone

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis