Tarta z jabłkami Thermomix Tarta z jabłkami Thermomix

Tarta z jabłkami Thermomix

Przepyszna i prosta do wykonania tarta z jabłkami, którą pachnie i smakuje fantastycznie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

9

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód ciasta:
  • 75 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g wody
  • odrobina masła do natłuszczenia formy
  • odrobina kaszy mannej do obsypania formy
  • Wierzch tarty:
  • 1000 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g cukru
  • 10 g masła

Sposób przygotowania

  • Spód ciasta:
  • 1
    Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Formę do tarty o średnicy 26 cm natłuścić odrobiną masła i oprószy kasza manną lub bułkę tartą.
  • 2
    Do naczynia miksującego włóż zimne masło, dodaj przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę. Wymieszaj 20 s/obr. 4. Mieszaj przez kolejne 10 s//obr. 2, tak aby ciasto odeszło od noży.
  • 3
    Następnie ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je. Rozwałkowanym ciastem wyłóż przygotowaną wcześniej formę do tarty. Ponakłuwaj wierzch tarty widelcem i odstaw.
  • Wierzch tarty:
  • 1
    Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej jabłka. Pokrój jabłka wa następnie w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu układając je po okręgu.
  • 2
    Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej cukier i posyp nim ciasto.
  • 3
    Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważ do niej masło. Na wierzchu ciasta ułóż małe kawałki masła. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 min (200°C) lub do momentu, aż jabłka nabiorą złotego koloru. Podawaj ciasto na ciepło lub na zimno. Idealnie smakują z gałką lodów waniliowych.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery JabłkaThermomixWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis