Tarta z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto połączone z budyniem i sezonowymi owocami, w tym przypadku truskawkami! Pychota!

Ocena:

(0)
Tarta z budyniem i truskawkami Tarta z budyniem i truskawkami
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Tarta z budyniem i truskawkami

Składniki:

  • Spód:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • truskawki
  • Dodatkowo:
  • Fasola lub groch do obciążenia ciasta

Sposób przygotowania:

  • Spód:
  • 1

    Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i energicznie siekamy nożem.

  • 2

    Następnie dodajemy żółtka, cukier puder, sól i zagniatamy.

  • 3

    Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

  • 4

    W tym czasie przygotowujemy formę do tarty. Należy ją wysmarować kawałkiem masła i obsypać bułką tartą.

  • 5

    Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Obciążamy ciasto fasolą lub grochem i podpiekamy w 200 C przez 20- 30 minut. Po upieczeniu wyrzucamy groch lub fasolę.

  • Nadzienie:
  • 1

    Gotujemy budyń na mleku i dodajemy masło. Wylewamy gorącą masę na ciasto.

  • 2

    Umyte truskawki kroimy na pół i układamy na budyniu. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15-20 minut i gotowe!


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 30 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis