Szybkie ciasto – wiewiórka Szybkie ciasto – wiewiórka

Szybkie ciasto – wiewiórka

Najprostszy przepis na szybkie ciasto z jabłkami i orzechami. Przygotujesz je w mig – wystarczy wrzucić wszystkie składniki i je zmiksować. Ciasto proste w wykonaniu i bardzo smaczne!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych

Sposób przygotowania

  • 1
    Wbij jajka do miski, dodaj cukier i zmiksuj.
  • 2
    Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj również cynamon.
  • 3
    Następnie powoli dolewaj olej - cały czas miksując.
  • 4
    Gdy składniki się już dobrze połączą dodaj pokrojone w plasterki jabłka i posiekane orzechy.
  • 5
    Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki i wylej ciasto na blachę najlepiej tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 6
    Ciasto pieczemy 45 min do 1 godziny lub do tak zwanego suchego patyczka w 180 stopniach (termoobieg).

1 komentarz

Lidia 19 lutego 2020 (15:20)

Pycha! I powiem szczerze robiłam już dwa razy… 😛

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery JabłkaOrzechy

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis