Szarlotka z migdałami Szarlotka z migdałami

Szarlotka z migdałami

Najprostsza na świecie szarlotka z dodatkiem migdałów, bez proszku do pieczenia i bez mąki pszennej! Aromat i smak przeniosą Was w czas beztroskiego dzieciństwa! Najlepiej użyć formy o średnicy 23 cm. Bez wątpienia jest to najszybszy przepis na szarlotkę jaki znam!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 6 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła (roztopione)
  • 300 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • Do posypania:
  • płatki migdałowe
  • cukier puder
  • Do pieczenia:
  • tortownica o średnicy 23 cm
  • odrobina miękkiego masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 2
    Masło rozpuść i przestudź. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jeśli puściły dużo skoku, odsącz go.
  • 3
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (ubijaj mikserem, nie mniej niż 7 minut).
  • 4
    Gdy masa będzie już puszysta, odstawiamy mikser i dodajemy migdałową mąkę (jeśli jej nie masz to wystarczy zmielić w młynku do kawy migdały), starte jabłko, roztopione (przestudzone) masło i przyprawy.
  • 5
    Za pomocą szpatułki mieszamy dokładnie składniki (z dołu do góry, tak żeby nie opadła masa jajeczna).
  • 6
    Tortownicę wysmaruj odrobiną masła i obsyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto i przestudź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Jabłka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis