Szarlotka z dynią i jabłkami to deser z pewnością nienależący do tych najszybszych, ale zdecydowanie zalicza się do jednych ze smaczniejszych.
Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem.
Orzechy włoskie i herbatniki umieszczamy w mikserze i mielimy na drobną miazgę. Masę orzechowo-herbatnikową przekładamy na wierzch formy wyłożonej ciastem. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Teraz należy przygotować puree z dyni: dynię obieramy, pozbawiamy ją nasion i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu na patelni z łyżką masła i cukru. Gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka i będziemy mogli widelcem zrobić puree.
Jabłka ścieramy na dużym oczku i przesmażamy na patelni, dodając łyżkę cukru.
W dużej misce rozbijamy jajka i mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy śmietankę, cynamon, imbir, szczyptę soli oraz puree z dyni i smażone jabłka. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę, przelewamy na zmrożone ciasto.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni C i pieczemy ok. 45 minut. Szarlotkę najlepiej podawać z gałką lodów waniliowych.
Skomentuj