Szarlotka z dyni i jabłek

Szarlotka z dynią i jabłkami to deser z pewnością nienależący do tych najszybszych, ale zdecydowanie zalicza się do jednych ze smaczniejszych.

Ocena:

(0)
Szarlotka z dyni i jabłek Szarlotka z dyni i jabłek
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Zaawansowany


Szarlotka z dyni i jabłek

Składniki:

  • Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 30 g cukru
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)
  • Farsz:
  • garść orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 10-12 herbatników
  • 4 obrane jabłka
  • 1,5 szklanki puree z dyni (sposób przygotowania puree jest w przepisie)

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody.  Zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem.

  • 2

    Orzechy włoskie i herbatniki umieszczamy w mikserze i mielimy na drobną miazgę. Masę orzechowo-herbatnikową przekładamy na wierzch formy wyłożonej ciastem. Wstawiamy do lodówki na 30 min.

  • 3

    Teraz należy przygotować puree z dyni: dynię obieramy, pozbawiamy ją nasion i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu na patelni z łyżką masła i cukru. Gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka i będziemy mogli widelcem zrobić puree. 

  • 4

    Jabłka ścieramy na dużym oczku i przesmażamy na patelni, dodając łyżkę cukru.

  • 5

    W dużej misce rozbijamy jajka i mieszamy za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy śmietankę, cynamon, imbir, szczyptę soli oraz puree z dyni i smażone jabłka. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę, przelewamy na zmrożone ciasto.

  • 6

    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni C i pieczemy ok. 45 minut. Szarlotkę najlepiej podawać z gałką lodów waniliowych.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 15 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis