Świąteczny piernik z dyni Świąteczny piernik z dyni

Świąteczny piernik z dyni

Trochę inny pomysł na świąteczny piernik. Dodatek dyni może być dla niektórych zaskoczeniem, ale dnia w towarzystwie przypraw korzennych smakuje znakomicie!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 szklanki puree z dyni (1 średnia dynia lub połówka dużej)
  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przypraw korzennych
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka startego imbir
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • garść rodzynek lub suszonej żurawiny

Sposób przygotowania

  • 1

    Przekrój dynię na pół, wyjmij łyżką pestki i miąższ, przekrój ją jeszcze na ćwiartki. Piecz w 180°C ok. 30 minut. Po wyjęciu obierz ze
    skóry i zmiksuj na puree w robocie kuchennym. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Pozostaw kilka orzechów do ozdoby. 

  • 2

    Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdób orzechami i piecz ok. 45 minut
    w 180°C. Po upływie czasu pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery DyniaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis