Świąteczne pierniczki Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Oto przepis na tradycyjne pierniki świąteczne, które co roku przygotowuje na Boże narodzenie. Pierniczki są miękkie, bardzo proste do przygotowania i z dnia na dzień coraz smaczniejsze!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 125 g masła (miękkiego)
  • 3 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki kakao 16%
  • Polewa z lukru:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  • 1
    Wszystkie składniki przełóż do większej miski. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj (możesz posiłkować się mikserem lub zrobić to ręcznie).
  • 2
    Następnie ciasto przełóż na oprószony mąką blat i zagniataj rękoma, aż będzie gładkie.
  • 3
    Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na 1h do lodówki.
  • 4
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 5
    Następnie ciasto podziel na kilka mniejszych kawałków i partiami rozwałkowuj na grubość około 0,5 cm (nie powinno być zbyt cienkie). Z rozwałkowanego ciasta za pomocą świątecznych foremek wycinaj pierniczki.
  • 6
    Piecz pierniczki przez około 8-10 minut. Odstaw do ostudzenia.
  • Polewa z lukru:
  • 1
    Cukier puder wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę.
  • 2
    Upieczone pierniczki udekoruj według własnego uznania przygotowanym lukrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis