Sos do ryby na zimno Sos do ryby na zimno

Sos do ryby na zimno

Idealny przepis na bardzo prosty sos do ryby. Bez większego wysiłku możecie zrobić tak sos samodzielnie jako dodatek do ulubionej ryby i przy okazji wyczarować udany obiad.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Sos:
  • 1 szklanka majonezu
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 1 szklanka posiekany bardzo drobno korniszonów
  • 0,5 filiżanki marynowanych grzybków posiekanych
  • 0,5 posiekanej czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • Ryba:
  • 2 filety z białej ryby (dorsz, okoń, halibut)
  • mąka do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • 1
    Filety z ryby podziel na mniejsze porcje i sprawdź czy nie ma ości. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  • 2
    Tak przygotowaną rybę panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • 3
    Rozgrzej sporą ilość oleju na patelni i smaż rybę na chrupiąco z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Sos:
  • 1
    Wszystkie składniki na sos mieszam dokładnie ze sobą, doprawiam i gotowe. Chrupiącą rybę podawaj z sosem tatarskim na boku

2 komentarze

Alex 14 listopada 2019 (13:50)

fajnie, ze w tym przepisie jest nie tylko przepis na sos ale takze na rybe. przez to nie trzeba szukac kolejnego przepisu. moze ten przepis powinien nazywac sie: ryba na zimno w pysznym sosie? bo bez wątpienia ten sos jest przepyszny.

nola 18 listopada 2019 (09:42)

trzeba wypróbować ten przepis bo wydaje się, że to coś bardzo smacznego

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne Sosy i pasty ObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis