Sos pieczarkowy

Sosy i pasty Kuchnia: Polska Autor:

Ten pyszny sos pieczarkowy to przepis na każdą porę roku. Przygotowuje się go błyskawicznie i bardzo prosto. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do mięs, ryb, makaronów, kasz, ryżu, placków ziemniaczanych, kopytek i ziemniaków. Dzięki niemu możemy przygotować bardzo szybko tani, wegetariański obiad.

sos pieczarkowy
4 porcje
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Patelnia

Wskazówki

Jeśli chcesz przygotować sos o konsystencji bardziej płynnej niż kremowej, możesz dodać do sosu 0,5 szklanki bulionu lub rosołu.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki masła – najlepiej klarowanego
  • 150 g śmietanki 30%
  • Sok z polówki cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • Sól do smaku
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, nie grubsze niż 3 mm.
Na dużej patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone pieczarki. Zmniejsz ogień i przykry pokrywką patelnię, tak aby pieczarki się dusiły, pamiętaj jednak, aby co chwilę je mieszać. Pieczarki duś około 5 min.
Koperek umyj, osusz i posiekaj. Jeśli pieczarki już się skurczyły i puściły wodę to znak, że możemy do nich dodać koperek i wszystkie przyprawy. Soli dodaj 1 płaską łyżeczkę, tyle samo pieprzu. Gałki muszkatołowej dodaj według uznania. Zamieszaj i ponownie przykryj pokrywką na około 2 min.
Po tym czasie wlej śmietankę i wciśnij sok z połowy cytryny. Zamieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę do połączenia smaków na małym ogniu. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Sos świetnie się sprawdzi jako dodatek do makaronu, gotowanych ziemniaków, placków ziemniaczanych lub dań mięsnych np. roladek schabowych. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (2 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

1 komentarz

Samanta 25 kwietnia 2020 (12:52)

Bardzo fajny przepis

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis