Pesto z rukwi wodnej Pesto z rukwi wodnej

Pesto z rukwi wodnej

Składniki, które znajdują się w tym pesto to skarbnica wartości odżywczych. Rukiew uznawana jest za najzdrowsze warzywo świata. W tym rankingu wyprzedza szpinak i jarmuż. Parmezan w tym daniu stanowi źródło wapnia, a orzechy włoskie wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Można je dodać do kanapek, makaronów, świetnie komponuje się w zupach, naleśnikach, jako dodatek do młodych ziemniaków z wody czy ryb.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

5min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1 porcja

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Rukiew wodna
  • Orzechy włoskie
  • Oliwa z oliwek (dobrej jakości)
  • Ser parmezan
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Proporcję składników oraz ilość dostosuj wedle uznania.
  • 2
    Wszystkie składniki należy zblendować.
  • 3
    Idealnie nadaj się do sałatek, kanapek, używać jako dodatek do dań z rybą czy też w zupach.

3 komentarze

Edyta 30 sierpnia 2023 (16:39)

Pyszne

Samuel 31 sierpnia 2023 (19:21)

prosty i dobry dip

Anastazja 12 września 2023 (20:36)

Nie jadłam wcześniej rukwi i nie myślałam, ze może powstać z tego dobre pesto. Ten przepis jest spoko i będę wracała do tego smaku.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty Rukiew wodna

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis