Sos do pizzy z passaty

Pizza Kuchnia: Włoska Autor:

To szybkie i proste rozwiązanie gdy masz passatę w puszcze lub butelce. Wystarczy kilka minut i składniki, które na pewno masz w domu!

sos do pizzy, domowy sos do pizzy, sos do pizzy z passaty
na 2 pizze
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 60kcal w 100 g sosu

Składniki

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki cukru
  • odrobina pieprzu

Użyte i polecane do tego przepisu

Sposób przygotowania

W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili dodaj passatę i zamieszaj. Dopraw solą, cukrem, pieprzem oraz oregano.
Zagotuj sos i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 10-12 minut.
Po tym czasie spróbuj czy nie trzeba doprawić sosu, jeśli tak to dopraw według uznania.

Najczęściej zadawane pytania

  • Czy z passaty można zrobić sos do pizzy? Tak.
  • Czy passate można dać do pizzy? Tak
Średnia 4,95 / 5 (202 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

9 komentarzy

Kama 12 czerwca 2022 (22:14)

Super wychodzi sos. Ja polecam
Passate Mutti

Iwona 10 lipca 2022 (10:23)

Zdecydowanie lepiej sprawdza się i smakuje na pizzy sos z passaty niż np z koncentratu pomidorowego. Testowałam już kilka sosów i rzeczywiście mutti jest najlepszy.

Waldek 13 sierpnia 2022 (15:14)

Super przepis sosik pasował do pizzy margharitty

Marek 9 sierpnia 2023 (20:59)

Ten sos jest przepyszny. Stosuje go do pizzy ale tez do makaronu. Używam mutti

Pawel 10 sierpnia 2023 (16:19)

Szybko i smacznie. Ja wole na ostro także dorzuciłem ostre papryczki

Kasia 10 sierpnia 2023 (18:02)

W porównaniu do sosu z koncentratu to z passaty bardziej mi smakuje.

QraQ 15 września 2023 (20:51)

Ten sos to sztos

Arek 2 października 2023 (16:47)

Fajny sos

Seba 5 listopada 2023 (10:09)

Wyszedł
Super!

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis