Pyszny sernik z dodatkiem truskawek. Idealne ciasto na letnie dni! Jest to najprostszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam.
Do misy miksera wrzucić: twaróg, mleko, budynie, żółtka jaj i cukier – zmiksować na gładko.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno.
Pianę z białek dodać do masy twarogowej i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.
Tortownicę obłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej masę sernikową, ułożyć pokrojone truskawki i piec w 170 stopniach przez około 50 min.
Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zdarza się czasami, że sernik po upieczeniu lekko może opaść (może to być efekt zbyt mocnego napowietrzenia masy sernikowej podczas miksowania). Nie należy się tym zbyt mocno przejmować, gdyż nie zmienia to walorów smakowych ciasta!
Skomentuj