Sernik z musem mango Sernik z musem mango

Sernik z musem mango

Boski sernik na spodzie z maślanych ciasteczek, zwieńczony aksamitnym musem z mango – bardzo polecam!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 190 g ciastek maślanych
  • 40 g masła
  • Masa serowa:
  • 600 g twarogu tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • Mus z mango:
  • 600 g puree z mango (mniej więcej 2 sztuki mango)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek)
  • 350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • Żelowa warstwa mango:
  • Żelka z mango:
  • 300 g zblendowanego mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżki cukru
  • 12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)

Sposób przygotowania

  • Spód:
  • 1
    Ciastka i roztopione masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  • 2
    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć i przestudzić.
  • Masa serowa:
  • 1
    W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
  • 2
    Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
  • 3
    Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.
  • Mus z mango:
  • 1
    Mango obrać, usunąć pestkę i zważyć. To ważne, abyśmy otrzymali mniej więcej 600 g miąższu. Nastepnie mango należy zmiksować (np. w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree.
  • 2
    Puree z mango trzeba przelać do garnka i dodać cukier, sok z cytryny. Następnie zagotować (puree powinno się wyraźnie zagotować). Zdjąć z ognia.
  • 3
    W międzyczasie żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z ognia i natychmiast dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić, do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce, pilnując, by puree nie stężało).
  • 4
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać wystudzone, gęstniejące puree z mango, w trzech turach, delikatnie mieszając.
  • 5
    Wymieszać, ale krótko - tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. Na schłodzony sernik wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Żelowa warstwa mango:
  • 1
    Mango obrać, usunąć pestkę. Powinniśmy otrzymać 300 g miąższu, który tak jak poprzednio powinnośmy zmiksować (np. bw blenderze kielichowym).
  • 2
    Gdy otrzymamy puree z mango, tak jak poprzednio przekładamy je do garnka. Teraz trzeba dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia.
  • 3
    Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na ogniu i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
  • 4
    Zdjąć z ognia i natychmiast dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Wystudzić, do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce, pilnując, by puree nie stężało).
  • 5
    Żel z mango wylać na mus z mango i wyrownać. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

2 komentarze

Elunia 7 września 2019 (20:53)

Mimo, ze dużo czynności do wykonania to wcale nie jest to trudny przepis. Mango w połączeniu z sernikiem to moj nowa uzależniająca mnie kompozycja.

Hania 9 września 2019 (19:16)

Zaplanowany na weekend po raz drugi 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery MangoSernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis