Sernik z jagodami na spodzie z herbatników Sernik z jagodami na spodzie z herbatników

Sernik z jagodami na spodzie z herbatników

Wspaniały sernik z serkiem mascarpone i jagodami. Sernik jest na spodzie z herbatników. Robi się go bardzo prosto i szybko!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 140 g ciastek owsianych
  • 60 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka jagód

Sposób przygotowania

  • 1
    Ciasta rozkruszamy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Następnie przekładamy je na dno tortownicy i mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
  • 2
    Do miski wrzucamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Miksujemy. Następnie dodajemy ser mielony i mascarpone i ponownie krótko miksujemy.
  • 3
    Wyciągamy tortownicę z lodówki i na spód herbatnikowi wykładamy masę serową. Na wierzchu układamy jagody.
  • 4
    Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni C i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni C i pieczemy kolejne 50 minut.
  • 5
    Po tym czasie odstawiamy sernik do wystudzenia i gdy będzie całkowicie zimny przechowujemy go w lodówce.
  • 6
    Przed podaniem możemy dodatkowo udekorować ciasto świeżymi jagodami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery JagodySernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis