Smaczny sernik z bezą i brzoskwiniami z przepisu Ewy Wachowicz. Genialny w smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Zagnieść i zrobić kopiec z dołkiem na środku. Wbić do niego jajko i posiekać ciasto nożem, następnie je zagnieść. Podzielić ciasto na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą część owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki.
Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.
Masło porządnie utrzeć, dodać cukier puder i zmiksować. Dodać żółtka, stopniowo, po jednym. Następnie dodać ser, wsypać budyń i ponownie zmiksować. Masę przełożyć na podpieczone ciasto i ułożyć na nim pokrojone brzoskwinie.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na masę z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut.
Skomentuj