Sernik rosa, czyli sernik z bezą, na której tworzą się kropelki złotego syropu. Ze względu na to, że konsystencja masy serowej przed pieczeniem jest dość płynna sernik ten nazywany jest również sernikiem lanym.
Średnia ocen: 4.8(5)
1h 30min
Czas przygotowania
8
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
125 g masła, pokrojonego na kawałki
30 g cukru
1 jajko
1 żółtko
250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa i pianka:
5 jajek
650 g mleka
1000 g twarogu, pokrojonego na kawałki
250 g cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego, w proszku
120 g oleju, np. słonecznikowego
1 szczypta soli
Dodatkowo:
masło, dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
100 g cukru
Sposób przygotowania
1
Formę do ciasta wysmaruj masłem. Odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp 100 g cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Przesyp powstały cukier puder do innego naczynia i odstaw na bok (wykorzystamy go do pianki).
Ciasto:
1
Włóż 125 g masła do naczynia miksującego, dodaj 30 g cukru, mąkę, 1 żółtko i 1 całe jajko oraz proszek do pieczenia - wyrobić 1 min/
2
Tak przygotowane ciasto należy przełożyć na oprószony mąką blat, delikatnie rozwałkować, następnie wyłożyć nim dno przygotowanej wcześniej formy.
Masa serowa i pianka:
1
Oddzielić żółtka od białek i odstawić.
2
Do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać cukier, budynie, mleko i olej, zmiksować 3 min/obr. 6.
3
Tak przygotowaną masę należy wylać na ciasto i piec 50 min w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
4
Naczynie miksujące dokładnie umyj i osusz, tak aby nie było ani jednej kropli wody lub tłuszczu (inaczej piana się dobrze nie ubije). Następnie załóż motylek.
5
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.
6
Następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać przygotowany wcześniej cukier puder.
7
Ciasto delikatnie wysuń z piekarnika, pianę z białek przełożyć na ciasto i piec kolejne 10 min (180°C).
8
Po upieczeniu sernik odstawić do ostudzenia na około 2 godz. przed pokrojeniem i podaniem.
5 komentarzy
Halina6 stycznia 2020 (19:01)
Wyglada obłędnie
paula11 kwietnia 2020 (09:14)
wyszedł na święta obłędnie! polecam nie mogłam się powstrzymać i odkroiłam sobie mimo iż dzieciakom nie pozwoliłam 😛
Sabina14 kwietnia 2020 (23:42)
Polecam jest pyszny
Gabi3 września 2021 (11:17)
Czy pieczemy go na termoobiegu?
I na jakie wymiary blaszki jest przepis?
Agnieszka5 grudnia 2022 (08:41)
jakie wymiary blaszki są w tym przepisie tego sernika?
5 komentarzy
Wyglada obłędnie
wyszedł na święta obłędnie! polecam nie mogłam się powstrzymać i odkroiłam sobie mimo iż dzieciakom nie pozwoliłam 😛
Polecam jest pyszny
Czy pieczemy go na termoobiegu?
I na jakie wymiary blaszki jest przepis?
jakie wymiary blaszki są w tym przepisie tego sernika?