Prosty sernik na zimno bez pieczenia, którego bazą jest serek homogenizowany i owoce. W tym przepisie użyłam malin, ale idealnie sprawdzą się również jagody, truskawki lub porzeczki! Smaku z pewnością dodaje mu spód z chrupek kukurydzianych.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
12
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
Spód:
100 g białej czekolady
50 g masła
100 g płatków kukurydzianych
Masa serowa:
1 Żelatyna 20 g
500 g serka homogenizowanego w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
250 g malin (mogą być też jagody lub truskawki)
200 ml schłodzonej śmietanki 30%
Wierzch z galaretki:
100 g malin, jagody lub truskawki
500 ml wody
1 Galaretka krystaliczna (przezroczysta)
Sposób przygotowania
Spód:
1
Czekoladę połam na małe kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj masło i podgrzewaj na niedużej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia.
2
Następnie w misce rozkrusz płatki kukurydziane. Ciepłą masę czekoladową wylej na płatki kukurydziane i dokładnie wymieszaj.
3
Tak przygotowaną masą z chrupek czekoladowych wykładamy równomiernie tortownice o średnicy 24 cm i ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
1
Zacznij od żelatyny. Zalej ją 100 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
2
Serek zmiksuj z cukrem pudrem oraz malinami.
3
1 łyżkę masy serowo-malinowej dodaj do żelatyny, a następnie cały czas miksując dolewaj ją do pozostałej masy serowo-malinowej.
4
W osobnej misce ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj ją za pomocą łyżki do masy.
5
Tak przygotowaną masę serowo-malinową wyłóż na spód z płatków kukurydzianych i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Wierzch z galaretki:
1
Zagotuj 500 ml wody, wlej do szklanej miski i wsyp galaretkę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, następnie odstaw do wystudzenia.
2
Na wierzchu sernika ułóż maliny i zalej je tężejącą już galaretką. Sernik wstaw do lodówki na około 2 godziny. Smacznego!
Dodaj komentarz