Sernik na zimno z owocami

W tym przepisie użyłam malin, ale idealnie sprawdzą się również jagody lub porzeczki!

Ocena:

(0)
Sernik na zimno z owocami Sernik na zimno z owocami
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

12

Poziom trudności

Średni


Sernik na zimno z owocami

Składniki:

  • Spód:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • Masa serowa:
  • 1 Żelatyna 20 g
  • 500 g serka homogenizowanego w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g malin
  • 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • Wierzch z galaretki:
  • 100 g malin
  • 500 ml wody
  • 1 Galaretka krystaliczna (przezroczysta)

Sposób przygotowania:

  • Spód:
  • 1

    Czekoladę musimy połamać na małe kawałki i wrzucić do garnka. Dodajemy masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

  • 2

    Następnie płatki kukurydziane delikatnie rozkruszamy w misce. Ciepłą masę czekoladową wylewamy na płatki kukurydziane i dokładnie wymieszamy.

  • 3

    Tak przygotowaną masą z chrupek czekoladowych wykładamy równomiernie tortownice o średnicy 24 cm.

  • Masa serowa:
  • 1

    Zaczynamy od żelatyny. Zalewamy ją 100 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

  • 2

    Serek miksujemy z cukrem pudrem oraz malinami. 1 łyżkę masy dodajemy do żelatyny, a następnie cały czas miksując dolewamy ją do pozostałej masy serowo-malinowej.

  • 3

    W osobnej misce ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj ją za pomocą łyżki do masy.

  • 4

    Tak przygotowaną masę serowo-malinową wyłóż na spód z płatków kukurydzianych i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

  • Wierzch z galaretki:
  • 1

    Zagotuj 500 ml wody, wlej do miski i wsyp galaretkę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, następnie odstaw do wystudzenia.

  • 2

    Na warstwę sernikową ułóż maliny i zalej je tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki na około 2 godziny.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 26 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis