Sernik na zimno z owocami

Prosty sernik na zimno bez pieczenia, którego bazą jest serek homogenizowany i owoce. W tym przepisie użyłam malin, ale idealnie sprawdzą się również jagody, truskawki lub porzeczki! Smaku z pewnością dodaje mu spód z chrupek kukurydzianych.

Ocena:

(0)
Sernik na zimno z owocami Sernik na zimno z owocami
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

12

Poziom trudności

Średni


Sernik na zimno z owocami

Składniki:

  • Spód:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • Masa serowa:
  • 1 Żelatyna 20 g
  • 500 g serka homogenizowanego w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g malin (mogą być też jagody lub truskawki)
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • Wierzch z galaretki:
  • 100 g malin, jagody lub truskawki
  • 500 ml wody
  • 1 Galaretka krystaliczna (przezroczysta)

Sposób przygotowania:

  • Spód:
  • 1

    Czekoladę połam na małe kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj masło i podgrzewaj na niedużej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia.

  • 2

    Następnie w misce rozkrusz płatki kukurydziane. Ciepłą masę czekoladową wylej na płatki kukurydziane i dokładnie wymieszaj.

  • 3

    Tak przygotowaną masą z chrupek czekoladowych wykładamy równomiernie tortownice o średnicy 24 cm i ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki na pół godziny.

  • Masa serowa:
  • 1

    Zacznij od żelatyny. Zalej ją 100 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

  • 2

    Serek zmiksuj z cukrem pudrem oraz malinami.

  • 3

    1 łyżkę masy serowo-malinowej dodaj do żelatyny, a następnie cały czas miksując dolewaj ją do pozostałej masy serowo-malinowej.

  • 4

    W osobnej misce ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj ją za pomocą łyżki do masy.

  • 5

    Tak przygotowaną masę serowo-malinową wyłóż na spód z płatków kukurydzianych i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

  • Wierzch z galaretki:
  • 1

    Zagotuj 500 ml wody, wlej do szklanej miski i wsyp galaretkę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, następnie odstaw do wystudzenia.

  • 2

    Na wierzchu sernika ułóż maliny i zalej je tężejącą już galaretką. Sernik wstaw do lodówki na około 2 godziny. Smacznego!


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: JagodaGotuje · 26 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis