Sernik krówka na zimno

Sernik z twarogiem i masą masą krówkową na zimno! Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Sernika się nie piecze.

Ocena:

(0)
Sernik krówka na zimno Sernik krówka na zimno
Czas przygotowania

2h 30min

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Średni


Sernik krówka na zimno

Składniki:

  • 200 g masy kajmakowej
  • 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150 g herbatników
  • 80 g masła
  • czekolada deserowa (starta na tarce o grubych oczkach)

Sposób przygotowania:

  • 1

    Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie. Ostudź, ale tak, aby była jeszcze lekko płynna.

  • 2

    Rozpuść masło. Pokrusz herbatniki, przerzuć je do miski i dodaj do nich roztopione masło. Dodaj kakao i całość dobrze ze sobą połącz.

  • 3

    Formę do ciasta (u mnie o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż dno masą herbatnikową, mocno ją podociskaj do dna. Wstaw blachę do lodówki.

  • 4

    Ser zmiksuj z 150 gramami masy krówkowej (resztę zostaw na dekorację) i cukrem. Ubij teraz śmietankę kremówkę i dodaj ją do masy krówkowej – połącz obie masy delikatnie, mieszając je łyżką. Wlej ostudzoną żelatynę i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z herbatników.

  • 5

    Ciasto wstawiamy do lodówki. Po 2h gdy masa nam stężeje, sernik należy ozdobić rozpuszczoną masą krówkową i posypać wiórkami deserowej czekolady. Ciasto przechowywać w lodówce.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 19 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis