Sernik krówka na zimno Sernik krówka na zimno

Sernik krówka na zimno

Sernik z twarogiem i masą masą krówkową na zimno! Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Sernika się nie piecze.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

2h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g masy kajmakowej
  • 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150 g herbatników
  • 80 g masła
  • czekolada deserowa (starta na tarce o grubych oczkach)

Sposób przygotowania

  • 1
    Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie. Ostudź, ale tak, aby była jeszcze lekko płynna.
  • 2
    Rozpuść masło. Pokrusz herbatniki, przerzuć je do miski i dodaj do nich roztopione masło. Dodaj kakao i całość dobrze ze sobą połącz.
  • 3
    Formę do ciasta (u mnie o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż dno masą herbatnikową, mocno ją podociskaj do dna. Wstaw blachę do lodówki.
  • 4
    Ser zmiksuj z 150 gramami masy krówkowej (resztę zostaw na dekorację) i cukrem. Ubij teraz śmietankę kremówkę i dodaj ją do masy krówkowej - połącz obie masy delikatnie, mieszając je łyżką. Wlej ostudzoną żelatynę i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z herbatników.
  • 5
    Ciasto wstawiamy do lodówki. Po 2h gdy masa nam stężeje, sernik należy ozdobić rozpuszczoną masą krówkową i posypać wiórkami deserowej czekolady. Ciasto przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery CzekoladaSernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis