Sernik z twarogiem i masą masą krówkową na zimno! Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Sernika się nie piecze.
Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie. Ostudź, ale tak, aby była jeszcze lekko płynna.
Rozpuść masło. Pokrusz herbatniki, przerzuć je do miski i dodaj do nich roztopione masło. Dodaj kakao i całość dobrze ze sobą połącz.
Formę do ciasta (u mnie o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż dno masą herbatnikową, mocno ją podociskaj do dna. Wstaw blachę do lodówki.
Ser zmiksuj z 150 gramami masy krówkowej (resztę zostaw na dekorację) i cukrem. Ubij teraz śmietankę kremówkę i dodaj ją do masy krówkowej – połącz obie masy delikatnie, mieszając je łyżką. Wlej ostudzoną żelatynę i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z herbatników.
Ciasto wstawiamy do lodówki. Po 2h gdy masa nam stężeje, sernik należy ozdobić rozpuszczoną masą krówkową i posypać wiórkami deserowej czekolady. Ciasto przechowywać w lodówce.
Skomentuj