Sandacz na parze podany na szpinaku

Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, możemy przyrządzić to danie w piekarniku.

Ocena:

(0)
Sandacz na parze podany na szpinaku Sandacz na parze podany na szpinaku
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Zaawansowany


Sandacz na parze podany na szpinaku

Składniki:

  • 2 filety sandacza (może być też dorsz)
  • 1 por
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • Szpinak typu baby
  • Na marynatę:
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 cytryny
  • garść świeżej bazylii
  • Chilli w proszku
  • Czym przyprawimy rybę:
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  • 1

    Przygotuj marynatę. Wszystkie składniki (musztarda, sok i starta skórka z cytryny, rozpuszczony olej kokosowy, posiekana bazylia, chilli) wymieszaj.

  • 2

    Następnie wysmaruj nią rybę i odstaw na chwilę.

  • 3

    W międzyczasie zblanszuj szpinak i pokrój pora pół księżyce.

  • 4

    Ułóż rybę w naczyniu do gotowania na parze, posyp ją solą, pieprzem, kurkumą, a na niej rozłóż por.

  • 5

    Gotuj na parze ok 20 minut. Możesz też rybę z  porem zawinąć w folię aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 min, aż ryba będzie upieczona.

  • 6

    Podaj na szpinaku z pomidorkami koktajlowymi.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: ewa · 10 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis