Smażone przegrzebki

Przegrzebki czyli inaczej Małże św. Jakuba to jedno z najsmaczniejszych dań owoców morza! Zachęcam gorąco do wypróbowania.

Ocena:

(0)
Smażone przegrzebki Smażone przegrzebki
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Średni


Smażone przegrzebki

Składniki:

  • 10 przegrzebek (w temp. pokojowej)
  • 1 szalotka
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 4 łyżki zimnego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki do podania:
  • bagietka

Sposób przygotowania:

  • 1

    Posiekaj natkę pietruszki, przełóż ją do miseczki i odstaw.

  • 2

    Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

  • 3

    Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy 2 łyżki masła. Mocno rozgrzewamy – to bardzo ważne, aby tłuszcz był bardzo gorący.

  • 4

    Na patelnię wykładamy przegrzebki (pamiętaj, aby były w temperaturze pokojowej). Po położeniu przegrzebek na patelni nie przesuwaj ich i nie ruszaj – smaż przez do 1,5 minuty, po czym szybko je obróć i smażymy kolejne 1,5 minuty z drugiej strony. Następnie ściągamy przegrzebki z patelni i oprószamy je delikatnie solą i pieprzem.

  • 5

    Na rozgrzaną patelnię po przegrzebkach wrzucamy posiekaną szalotkę z czosnkiem. Mieszamy i po chwili dodajemy wino. Po minucie ściągamy patelnię z ognia i dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe 2 łyżki zimnego masła. Bardzo szybko i energicznie mieszamy, tak aby powstała winna emulsja.

  • 6

    Następnie dodajemy natkę pietruszki i podajemy z przegrzebkami. Mi najbardziej smakuje w towarzystwie chrupiącej bagietki.


Skomentuj


Kuchnia: Śródziemnomorska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 6 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis