Ryba po grecku

Sekret ryby po grecku, tkwi przede wszystkim w dobrze przygotowanym, aromatycznym sosie. Warto więc sięgnąć po dobrej jakości składniki. Rybę można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Przedstawiamy przepis na sos do ryby po grecku oraz przepis na przygotowanie całej potrawy.

Ocena:

(26)
Ryba po grecku Ryba po grecku
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

4 porcje

Poziom trudności

Łatwy

Kalorie

140kcal (100g)


Ryba po grecku

Składniki:

  • Sos do ryby po grecku:
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 3 cebule
  • 1/2 dużego selera
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • Ryba:
  • 800 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj)
  • olej rzepakowy do smażenia ryby
  • 3 -4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

  • Sos do ryby po grecku:
  • 1

    Przygotuj cebulę
    Cebulę pokrój w piórka. Następnie na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli.
    Pierwszy krok przygotowania ryba po grecku - Cebyla
    Pierwszy krok przygotowania ryby po grecku - Cebyla

  • 2

    Obierz i zetrzyj warzywa
    Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa dodaj na patelnię do zeszklonej cebuli i smaż jeszcze około 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
    Drugi krok przygotowania ryby po grecku - Warzywa do sosu do ryby po grecku
    Drugi krok przygotowania ryby po grecku - Warzywa do sosu do ryby po grecku

  • 3

    Przypraw warzywa i dodaj bulion
    Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion (lub wodę). Gotuj wszystko razem około 10 minut.
    Trzeci krok przygotowania ryby po grecku - Warzywa i bulion
    Trzeci krok przygotowania ryby po grecku - Warzywa i bulion

  • 4

    Dodaj przecier
    Po 10 minutach odlej odrobinę wywaru (około pół szklanki) i połącz go w osobnym naczyniu z przecierem pomidorowym. Następnie dodaj go z powrotem do warzyw. Duś wszystko razem na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw wszystko do smaku, solą i pieprzem.
    Czwarty krok przygotowania ryby po grecku - Przecier
    Czwarty krok przygotowania ryby po grecku - Przecier

  • Ryba:
  • 1

    Filety podziel na mniejsze kawałki, przypraw je solą i pieprzem cytrynowym. Następnie obtocz rybę w mące.
    Piąty krok przygotowania ryby po grecku - Filety
    Piąty krok przygotowania ryby po grecku - Filety

  • 2

    Na patelni rozgrzej olej. Filety smaż partiami na złot kolor.
    Szósty krok przygotowania ryby po grecku - Smażenie ryby
    Szósty krok przygotowania ryby po grecku - Smażenie ryby

  • 3

    Usmażoną rybę przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia.
    Siódmy krok przygotowania ryby po grecku - Usmażona ryba
    Siódmy krok przygotowania ryby po grecku - Usmażona ryba

  • 4

    Następnie przygotowany gorący sos z warzywami wyłóż na rybę. Możesz to zrobić warstwami. Po ostudzeniu, schowaj danie do lodówki.
    Ósmy krok przygotowania ryby po grecku - Sos do ryby po grecku
    Ósmy krok przygotowania ryby po grecku - Sos do ryby po grecku

  • 5

    Smacznego 🙂
    Ryba po grecku - Przepis - Smacznego
    Ryba po grecku - Przepis - Smacznego


26 komentarzy

Renia

12 listopada 2019 (20:24)

No i drugi sekret dobrej ryby po grecku to sama ryba 🙂 jeśli kupimy jakaś tania rybę to tylko stracimy czas i cała robotę.

Wiktoria

18 listopada 2019 (06:22)

Święta racja @renia

Patrycja

14 grudnia 2019 (22:49)

Najlepszy w smaku sos do ryby jaki robiłam do tej pory. Dziś zrobiłam test przed wigilia i już wiem, że to ten.

Hanna

16 grudnia 2019 (23:09)

Bardzo udany przepis

Basia

22 grudnia 2020 (15:38)

Pyszny przepis polecam

Kornelia

22 grudnia 2020 (15:52)

wyszlo znakomicie polecam, na swieta idealnie

Anna Radom

22 grudnia 2020 (15:54)

Właśnie odstawiam do lodówki na święta. Mi smakowało, ciekawe jak domownikom. Pierwszy raz zmieniam przepis na inny. Mam nadzieję, że ryba po grecku z tym sosem będzie miała dobry smak.

Iwona

22 grudnia 2020 (15:54)

Polecam

Olga

22 grudnia 2020 (17:43)

Bardzo dobry przepis

michal

22 grudnia 2020 (18:48)

zobaczymy jak bedzie smakowala za 2-3 dni

Alicja

23 grudnia 2020 (01:15)

Polecam przepis, sprawdzony

king

23 grudnia 2020 (11:08)

bardzo dobry przepis, znalezione nie kradzione, ryba wyszla wybornie

iwona

23 grudnia 2020 (13:09)

smaczny sos polecam przepis

Hania

27 grudnia 2020 (14:43)

Wigilia uratowana ta potrawa 🙂

Irena

16 stycznia 2021 (20:56)

Polecam pyszny sos

ilona

17 grudnia 2021 (21:54)

bardzo dobra ryba

Emil

21 grudnia 2021 (20:26)

Dobry przepis. Zamiast 3 cebul dałem dwie i wydaje mi się, ze jest idealnie. W sosie smak i zapach cebuli jest dobrze zbalansowany, nie dominuje a podkręca smaczek ryby. PS: dlaczego ta potrawa nazywa się Ryba po grecku? Ktoś zna historie?

maria

22 grudnia 2021 (15:14)

wyszła znakomicie

Tomek

24 grudnia 2021 (08:50)

Przepis super. Pierwszy raz robiłem rybę po grecku i smak mnie mile zaskoczył. Problem tylko w ilości. Nie byłem przygotowany na tak dużą ilość 🙂

Samotny

24 grudnia 2021 (20:46)

niesamowite.

Paweł

8 stycznia 2022 (13:21)

polecam ten przepis danie wyszlo super

Ih

9 stycznia 2022 (14:16)

Super przepus

Urszula

11 stycznia 2022 (05:45)

Dobrze opisane jak zrobić sos do ryby po grecku! Krok po kroku i czytelnie. Przydatny i smaczny przepis! Dziękuje.

Kornelia

15 stycznia 2022 (20:37)

Super przepis. Ryba po grecku to jedna a tych potraw, których nie robiłam bo wydawało mi się, ze jest skomplikowana w przygotowaniu. Ten przepis bardzo ułatwia i odczarowuje mi na zawsze to danie. Wszyscy zadowoleni, wszystkim smakowało. Nie próbowałam na zimno bo na ciepło zniknęła cała z talerza 🙂

GoodFish

17 stycznia 2022 (19:19)

Pyszna ryba a sos wyborny

Ikar

18 stycznia 2022 (21:17)

Sos do tej ryby po grecku to master!

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne · Dania rybne · Sosy

Autor: Marek · 12 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis