Ryba po grecku Ryba po grecku

Ryba po grecku

Sekret ryby po grecku, tkwi przede wszystkim w dobrze przygotowanym, aromatycznym sosie. Warto więc sięgnąć po dobrej jakości składniki. Rybę można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Przedstawiamy przepis na sos do ryby po grecku oraz przepis na przygotowanie całej potrawy.

Średnia ocen: 5 (35)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4 porcje

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

140kcal (100g)

Składniki

  • Sos do ryby po grecku
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 3 cebule
  • 1/2 dużego selera
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • Ryba
  • 800 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj)
  • olej rzepakowy do smażenia ryby
  • 3 -4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

  • Sos do ryby po grecku
  • 1
    Przygotuj cebulę Cebulę pokrój w piórka. Następnie na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Pierwszy krok przygotowania ryba po grecku - Cebyla Pierwszy krok przygotowania ryby po grecku - Cebyla
  • 2
    Obierz i zetrzyj warzywa Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa dodaj na patelnię do zeszklonej cebuli i smaż jeszcze około 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Drugi krok przygotowania ryby po grecku - Warzywa do sosu do ryby po grecku Drugi krok przygotowania ryby po grecku - Warzywa do sosu do ryby po grecku
  • 3
    Przypraw warzywa i dodaj bulion Następnie dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion (lub wodę). Gotuj wszystko razem około 10 minut. Trzeci krok przygotowania ryby po grecku - Warzywa i bulion Trzeci krok przygotowania ryby po grecku - Warzywa i bulion
  • 4
    Dodaj przecier Po 10 minutach odlej odrobinę wywaru (około pół szklanki) i połącz go w osobnym naczyniu z przecierem pomidorowym. Następnie dodaj go z powrotem do warzyw. Duś wszystko razem na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw wszystko do smaku, solą i pieprzem. Czwarty krok przygotowania ryby po grecku - Przecier Czwarty krok przygotowania ryby po grecku - Przecier
  • Ryba
  • 1
    Filety podziel na mniejsze kawałki, przypraw je solą i pieprzem cytrynowym. Następnie obtocz rybę w mące. Piąty krok przygotowania ryby po grecku - Filety Piąty krok przygotowania ryby po grecku - Filety
  • 2
    Na patelni rozgrzej olej. Filety smaż partiami na złot kolor. Szósty krok przygotowania ryby po grecku - Smażenie ryby Szósty krok przygotowania ryby po grecku - Smażenie ryby
  • 3
    Usmażoną rybę przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia. Siódmy krok przygotowania ryby po grecku - Usmażona ryba Siódmy krok przygotowania ryby po grecku - Usmażona ryba
  • 4
    Następnie przygotowany gorący sos z warzywami wyłóż na rybę. Możesz to zrobić warstwami. Po ostudzeniu, schowaj danie do lodówki. Ósmy krok przygotowania ryby po grecku - Sos do ryby po grecku Ósmy krok przygotowania ryby po grecku - Sos do ryby po grecku
  • 5
    Smacznego :-) Ryba po grecku - Przepis - Smacznego Ryba po grecku - Przepis - Smacznego

35 komentarzy

Renia 12 listopada 2019 (20:24)

No i drugi sekret dobrej ryby po grecku to sama ryba 🙂 jeśli kupimy jakaś tania rybę to tylko stracimy czas i cała robotę.

Wiktoria 18 listopada 2019 (06:22)

Święta racja @renia

Patrycja 14 grudnia 2019 (22:49)

Najlepszy w smaku sos do ryby jaki robiłam do tej pory. Dziś zrobiłam test przed wigilia i już wiem, że to ten.

Hanna 16 grudnia 2019 (23:09)

Bardzo udany przepis

Basia 22 grudnia 2020 (15:38)

Pyszny przepis polecam

Kornelia 22 grudnia 2020 (15:52)

wyszlo znakomicie polecam, na swieta idealnie

Anna Radom 22 grudnia 2020 (15:54)

Właśnie odstawiam do lodówki na święta. Mi smakowało, ciekawe jak domownikom. Pierwszy raz zmieniam przepis na inny. Mam nadzieję, że ryba po grecku z tym sosem będzie miała dobry smak.

Iwona 22 grudnia 2020 (15:54)

Polecam

Olga 22 grudnia 2020 (17:43)

Bardzo dobry przepis

michal 22 grudnia 2020 (18:48)

zobaczymy jak bedzie smakowala za 2-3 dni

Alicja 23 grudnia 2020 (01:15)

Polecam przepis, sprawdzony

king 23 grudnia 2020 (11:08)

bardzo dobry przepis, znalezione nie kradzione, ryba wyszla wybornie

iwona 23 grudnia 2020 (13:09)

smaczny sos polecam przepis

Hania 27 grudnia 2020 (14:43)

Wigilia uratowana ta potrawa 🙂

Irena 16 stycznia 2021 (20:56)

Polecam pyszny sos

ilona 17 grudnia 2021 (21:54)

bardzo dobra ryba

Emil 21 grudnia 2021 (20:26)

Dobry przepis. Zamiast 3 cebul dałem dwie i wydaje mi się, ze jest idealnie. W sosie smak i zapach cebuli jest dobrze zbalansowany, nie dominuje a podkręca smaczek ryby. PS: dlaczego ta potrawa nazywa się Ryba po grecku? Ktoś zna historie?

maria 22 grudnia 2021 (15:14)

wyszła znakomicie

Tomek 24 grudnia 2021 (08:50)

Przepis super. Pierwszy raz robiłem rybę po grecku i smak mnie mile zaskoczył. Problem tylko w ilości. Nie byłem przygotowany na tak dużą ilość 🙂

Samotny 24 grudnia 2021 (20:46)

niesamowite.

Paweł 8 stycznia 2022 (13:21)

polecam ten przepis danie wyszlo super

Ih 9 stycznia 2022 (14:16)

Super przepus

Urszula 11 stycznia 2022 (05:45)

Dobrze opisane jak zrobić sos do ryby po grecku! Krok po kroku i czytelnie. Przydatny i smaczny przepis! Dziękuje.

Kornelia 15 stycznia 2022 (20:37)

Super przepis. Ryba po grecku to jedna a tych potraw, których nie robiłam bo wydawało mi się, ze jest skomplikowana w przygotowaniu. Ten przepis bardzo ułatwia i odczarowuje mi na zawsze to danie. Wszyscy zadowoleni, wszystkim smakowało. Nie próbowałam na zimno bo na ciepło zniknęła cała z talerza 🙂

GoodFish 17 stycznia 2022 (19:19)

Pyszna ryba a sos wyborny

Ikar 18 stycznia 2022 (21:17)

Sos do tej ryby po grecku to master!

Alicja 26 stycznia 2022 (18:08)

Super smakuje ta ryba.

sasha 19 lutego 2022 (22:45)

udala sie ryba 🙂

Maria 12 kwietnia 2022 (21:39)

przepis czytelny i łatwy, ryba smakuje idealnie, klasyczny sposób przygotowania a nie jakies kombinacje i wariacje

Kolezanka 12 kwietnia 2022 (21:39)

magda gessler byłaby dumna z tej ryby po grecku 🙂

Muffin 23 lipca 2022 (07:29)

Polecam

irka 23 sierpnia 2023 (15:47)

pyszna

Jimmy Fallon 22 września 2024 (08:08)

1Y5SsKPaFjU

⚖ Reminder- Process 1.8276 BTC. Withdraw >> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=775d2bc7899056732838ede228b31bb3& ⚖ 27 października 2024 (08:49)

ayiogl

https://awesomeshop.space/ 4 listopada 2024 (15:23)

DRdqnFKfna1

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne ObiadRybaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis