Pieczony pstrąg nadziewany kaszą

Pyszny tęczowy pstrąg nadziewany kaszą i warzywami to doskonała propozycja na obiad, gdzie w roli głównej króluje ryba.

Ocena:

(0)
Pieczony pstrąg nadziewany kaszą Pieczony pstrąg nadziewany kaszą
Czas przygotowania
45min
Porcji z przepisu
4
Poziom trudności
Łatwy

Pieczony pstrąg nadziewany kaszą

Składniki:

  • 4 tęczowe patroszone pstrągi
  • 75 dag kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 brokuła
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 2

    Pora pokrój w półplastry i zeszklij na oleju.

  • 3

    Brokuła ugotuj al dente.

  • 4

    Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na masełku.

  • 5

    Do podsmażonych pieczarek dodaj ugotowaną kaszę, por, brokuła podzielonego na różyczki, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek, sól i pieprz.

  • 6

    Pstrągi myjemy i osuszamy. Rybę z wierzchu w dwóch miejscach przetnij w krzyż.

  • 7

    Każdą rybę oprósz solą i pieprzem, skrop też sokiem z cytryny.

  • 8

    Ryby napełniamy farszem i spinamy wykałaczkami.

  • 9

    Ryby pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 250 stopni C przez około 20-30 min (w zależności od wielkości).


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 4 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis