Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem

Wszyscy miłośnicy szarlotki, którzy nie mają czasu na jej pieczenie będą zachwyceni tym przepisem. Ten deser zawiera wszystko to co kochamy w szarlotce 🙂

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

9 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jabłka pokrojone na plasterki,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • garść posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • Zamiast cynamony i orzechów włoskich można użyć przyprawy do Szarlotki.

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • 2
    Zmieszaj w miseczce brązowy cukier z cynamonem lub przyprawą do Szarlotki.
  • 3
    Rozpuść masło i poczekaj aż lekko przestygnie.
  • 4
    Obierz jabłka i pokrój je w pół księżyce. Następnie przełóż je do większej miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
  • 5
    Ciasto francuskie pokrój na równe trójkąciki, a na każdym z nich równomiernie rozsyp mieszankę z cukrem i cynamonem oraz posiekanymi orzechami.
  • 6
    Plasterki jabłka połóż na szerokim końcu trójkąta i zawijaj.
  • 7
    Piecz przez 10 minut, aż na rogaliki nabiorą złotego odcienia.
  • 8
    Smakuje idealnie podane na ciepło z lodami waniliowymi.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Jabłka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis