Raffaello bez pieczenia Raffaello bez pieczenia

Raffaello bez pieczenia

Ciasto na co dzień jak i od święta. Idealne na każdą okazję. Proste do zrobienia i bardzo efektowne.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 opakowania maślanych herbatników (ja używam firmy Leibniz)
  • 1 l mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie Raffaello

Sposób przygotowania

  • 1
    Zmiksuj 1 szklankę mleka z mąką, cukrem, budyniami i dwoma żółtka.
  • 2
    Resztę mleka zagotuj i do gotującego się mleka dodaj mleko wymieszane wcześniej z budyniami, mąką itd. Cały czas mieszaj, powinna powstać budyniowa masa, odstaw ją do całkowitego ostygnięcia.
  • 3
    Miękkie masło zmiksuj i stopniowo dodawaj porcjami wystudzoną masę budyniową. Pod koniec miksowania do masy dodaj pół szklanki wiórków kokosowych.
  • 4
    Blachę (21x26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, na spodzie ułóż herbatniki, na herbatniki wyłóż 1/4 masy budyniowej, następnie ponownie warstwę herbatników i kremu. Powtarzałam czynność do wyczerpania składników (ja ułożyłam po trzy warstwy herbatników i masy). Ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch ciasta posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi i udekoruj kulkami Raffaello.
  • 5
    Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3h.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Walentynki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis